Rökning

Något jag inte förstår är hur man kan röka. Det är ju så äckligt och ohälsosamt. För att inte tala på dyrt! Visst är det kanske en social grej men jag kan vara social utan den där pinnen i handen. Sen är det så äckligt att se alla fimpar som ligger på marken och skräpar över allt. Det är även äckligt för den som går och städar upp sådant. Sen så mår kroppen dåligt av det också. Tänkte på det här med dålig hy, dålig andedräkt, gula tänder, dåliga lungor, svårt att andas mm. Jag förstår inte hur man vill utsätta kroppen för allt det här. Alla tycker det är så coolt med att röka men det tycker inte jag. Jag tycker man är coolare om man låter bli. Man är ju hälsosam om man låter bli.

Många forskningsstudier har visat att tobak leder till stora risker att drabbas av bland annat lungcancer, KOL, försämrad blodcirkulation och kondition, och inte bara för rökaren utan också för dennes omgivning genom passiv rökning och påverkar ofödda barns hälsa starkt negativt. En av de första att belägga sambandet mellan rökning och lungcancer är sir Richard Doll som kom fram till en 24 ggr förhöjd risk jämfört med icke-rökare. Tillsatser används också för att öka de beroendeframkallande egenskaperna.

Vem i hela friden vill utsätta sig till att få KOL och de andra sjukdomarna som nämns? Dessvärre kan vi andra icke rökare få dålig hälsa pga rökare.
Jag tycker att det är bra att de har förbjudit rökning på vissa platser för att det finns de som har svårt att andas redan pga olika anledningar och då ska ju inte omgivningen göra det värre med att röka.


Av de 6000 miljarder cigaretter som röks i världen uppskattas att cirka 75% slängs på marken. Tobaksrelaterade produkter som fimpar, cellofanpapper och cigarrettpaket utgör nästan hälften av allt skräp i svenska stadsmiljöer trots att endast 26% av svenskarna röker. Den genomsnittlige svenska rökaren slänger 1,7 fimpar på marken per dag. 23 procent uppger att de skulle fortsätta fimpa på marken trots att de visste att fimpen skadar miljön.
Filtret, som ofta är det som finns kvar, innehåller bland annat cellulosaacetat och kadmium. Nedbrytningstiden är mellan ett och fem år. Regn och vind för ofta fimpar till vattendrag där de påverkar vattenlevande djur och växter som fiskar, musslor och alger. De små kräftdjuren daphnier, som utgör en viktig del i den marina miljön, är mycket känsliga för fimpar. En fimp i 8 liter vatten dödar daphnierna i vattnet.

Sen är det ju inte enbart människan som skadas utan även djur och natur. För allt för många rökare slänger bara fimparna hej vilt.

Nej, ta ditt ansvar och låt bli att röka!


Kommentarer
Postat av: Anna.G

tjenare !

Joo jag håller fullt med dig om detta..Många slarvar med att

fimpa sin cigg.De låter den bara ligga kvar där och röka..

Det kan ju hända nåt,kanske kan ta eld i gräset.Sen är det oxå

som du säger att det är svinäkligt,när det ligger fimpar

överallt..Småungar eller nåt djur kan ju få tag på den..

Rökare tänker inte ett enda dugg..

Eller vad säger du ?!

2012-04-06 @ 21:19:28
Postat av: Anna

Svar till Anna.G: Nu är det inte alla rökare som gör så men väldigt många.

2012-04-07 @ 15:00:34
URL: http://villemo.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0