Fruit of the week

 
Kiwi eller kivi (Actinidia deliciosa) är en växtart i familjen aktinidiaväxter och även dess frukt. Den härstammar från Kina, och kallades förr i Sverige för kinesiskt krusbär. År 1959 började Kina exportera frukten till Nya Zeeland och behövde ett mer aptitligt namn än det engelska ”Chinese gooseberry”.[källa behövs] Man bestämde sig för att lansera namnet ”kiwi” eftersom frukten liknar kivifågeln. Det finns även andra arter av kiwi, såsom gul kiwi (A. chinensis) och olika hybrider, bland annat minikiwi. Dessutom finns det olika sorter av den vanliga kiwin, A. deliciosa.
 
Kiwifrukten är brun och stor som ett hönsägg, men botaniskt sett är kiwifrukten ett bär. Under det något strävhåriga skalet finns ett grönt, saftigt fruktkött med många små, svarta kärnor. Grön kiwi har en syrlig men god smak, som blir sötare ju mognare frukten är. Kiwifrukten är mogen att ätas när fruktköttet ger efter för lätt tryck. De omogna frukterna är sura i smaken, men går utmärkt att äta. Kärnorna äts vanligen också, men inte skalet. Det går dock att äta kiwin med skalet som man äter ett äpple, men detta är något som de flesta inte gör. Oftast äts frukten som den är med sked, ibland med ett speciellt ”kiwibestick” som är formad som en kniv i ena änden och som en sked i den andra. Kiwin kan också användas i sallader eller som dekoration på tårtor och i desserter, till exempel är skivad kiwifrukt populärt på tårtsorten pavlovatårta.
 
Kiwifrukt innehåller mycket C-vitamin. Kiwin innehåller ett enzym, actinidin som verkar nedbrytande på protein, vilket kan nyttjas för att möra kött. Vissa människor kan vara allergiska mot enzymet. I vikthänseende är mängden kalium i kiwi något lägre jämfört med en banan. Kiwi innehåller även A-vitamin och E-vitamin och skalet innehåller mycket flavonoida antioxidanter. Frukten är även ofta omnämnd för att ha en mild laxativ effekt, vilket förmodligen orsakas av fruktens höga halt av kostfiber. Kiwi kan vara allergiframkallande.
Kiwifrukten väger i genomsnitt 100 g.
 
 
Jag har aldrig gillat Kiwi men tänkte att jag skulle prova ändå. Det blev samma reaktion som alltid, jag ogillar Kiwi fortfarande. :/ Men nu har jag provat och det är det viktigaste. :)

Kommentarer
Postat av: Anna.G

Kiwi är rätt så gott. när de är goda :)
Jag och min far brukar dela på dom..Äta tillsamman..

Svar: Okej. Ja, du ser även jag har saker jag inte äter. Kiwi har aldrig passat mig alls.
Anna

2012-08-15 @ 16:21:23
Postat av: Anna.G

(shiit, INTEEE nuuuu igeeen !! (snälla radera alla utom en...) *eller radera hur många du vill..


kraam

Svar: Ingen fara. :) Jag raderar så fort jag kan. :)
Anna

2012-08-15 @ 16:22:50
Postat av: Anna.G

det är jättebra det Åberg, att du raderar, om det skulle råka komma samma inlägg flera gånger.. Det är inget kul. när sånt händer... :/


(men du, Lollo, ringde mig, och fråga om, du , jag, Louise. M och Lollo, kan åka till Skutberget, och köra det dära Frisbee-golf.. Kasta frisbee i korgar alltså..
(det är jag skiit-dålig på.. kastar ju bara snett..Sen vet inte jag vart den hamnar.. ??

Men jag skulle höra av mig, sa Lollo..

kram

Svar: Nej, det är inte så kul men det är inte ditt fel. Det är blogg.se som krånglar mycket. Vilken toppen idé. Vi får försöka med det nu innan vintern. :P Kramar
Anna

2012-08-15 @ 22:13:21
Postat av: Anna.G

är du bra på frisbee-golf.. ?!
Lollo är säkert jättebra..Så jag kommer att förlora..(men det är ju ändå bara på skoj)

Svar: Det vet jag inte, har aldrig provat.
Anna

2012-08-16 @ 10:55:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0