Fruit of the week

 
Persika (Prunus persica, "persiskt plommon") är ett träd inom plommonsläktet, familjen rosväxter. Frukten är en stenfrukt. Dess ursprung är okänt men kan vara Kina. En framodlad variant av persika är nektarin.
Persikoträdet blir upp till sex meter högt. Det blommar från februari till april med rosa blommor på bar kvist, strax före lövsprickningen. Bladen är rännformade. Frukten är rund och blir upp till åtta centimeter i diameter, sammetsluden, söt, saftig och välsmakande.
I likhet med mandel, aprikos och vindruva är persika en gammal och populär kulturväxt kring Medelhavet och på Atlantöarna. Den går att odla i södra Sverige och Danmark, men att placera den på en spaljé i söderläge är att rekommendera. För att man ska vara på den säkra sidan bör den täckas med något isolerande material över vintern, exempelvis granris eller säckväv.
Persikan har funnits i människans närhet under så lång tid att dess ursprung är oklart, men möjligen finns dess rötter i Kina där den odlats i mer än 4000 år. Därefter spreds den västerut, till Främre Orienten, och den började odlas i Persien kring 200 f.Kr. Namnet kommer av att européerna tidigt trodde att persikan hade sitt ursprung just i Persien (tidig romersk beteckning var malum persicum = "persiskt äpple"; dagens artnamn Prunus persica är latin för "Persiskt plommon"), och förmodligen var det där grekerna lärde känna växten. Inte förrän i början av 1500-talet hade ryktet om persikans utsökta smak nått Sverige.
Ur persikans amygdalinhaltiga kärna kan man pressa bittermandelolja. Alla stenfrukter innehåller olika mängder av amygdalin som kan sönderdelas till bensaldehyd och vätecyanid; bensaldehyden används som bittermandelessens.
 
 
Den var god måste jag säga. :) Lite otäckt med skalet men annars var den supergod. :) Men den går under samma namn som Nektarin i affären. På skylten där jag köpte stod det persika men på kvittot står det nektarin. Men nu fick jag veta att det är i princip samma sak. :)

Kommentarer
Postat av: Anna.G

persika är alltid lika gott, när den har blivit mjuk..men inte för mjuk, lagomt är bäst, eller hur :) kraam
(nästan lika dant med päronet)

Svar: Ja, det var gott med persika. :) kraam
Anna

2012-08-07 @ 21:45:29
Postat av: Anna.G

jaa, vad dum jag är. :/ Det är ju en nektarin...
Jag såg fel.. *typiskt mig* ;p

Svar: Det är ju samma sak. :P
Anna

2012-08-07 @ 21:47:10
Postat av: Anna.G

vad kul att du vågade smaka på persikan.. :)
det är väldigt gott, om den är god...
kraaaam

Svar: Ja, den var god i alla fall. :) kraam
Anna

2012-08-08 @ 21:56:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0