Veckans Träning

 

Yoga (sanskrit, Pāli: योग, IAST: yóga, IPA[joːgə]) betyder förening av kropp, sinne och själ, och betecknar en samling andliga och kroppsliga tekniker som troligtvis har sitt ursprung i Indusdalen för 3500–2500 år sedan.

Några viktiga grenar inom yogan är rajayoga, karmayoga, kundaliniyoga, jnanayoga, bhaktiyoga och hathayoga.

Rajayoga beskrivs i Patanjalis Yoga Sutras, och räknas som en del av Samkhya-traditionen. Olika aspekter av yoga tas också upp i många andra hinduiska skrifter, exempelvis Veda-skrifterna, Upanishaderna och Bhagavad-Gita.

Hathayoga och dess kroppsövningar, asana, är i Europa den mest kända formen, och många västerlänningar använder ordet yoga synonymt med dessa fysiska övningar. Utövaren strävar efter balans genom meditation (dhyana), andningsteknik (pranayama) och kroppsövningar (asana). Bland de mest kända formerna av hatha yoga återfinns iyengaryoga och ashtanga vinyasa-yoga.

De vediska Samhitas nämner asketism, och asketiska metoder (tapas) refereras till i Brāhmaṇa (900 to 500 f.v.t.), som är tidiga kommentarer till veda-skrifterna.

Flera sigill som hittas i utgrävningar i kring Indus-civilisationen (cirka 3300–1700 f.v.t.) i dagens Pakistan avbildar figurer i positioner som liknar vanligt förekommande meditationsposer. Detta tolkas av exempelvis arkeologen Gregory Possehl som "en form av rituell ordning, vilket antyder att det kan vara en föregångare till yoga". Många forskare skisserar samband mellan Indus-civilsationen och senare yoga-utövande, men några slutgiltiga bevis har ännu ej framkommit.

Tekniker för att uppleva högre medvetandetillstånd utvecklades av shramana-traditionerna och av Upanishad-traditionerna.

 

Jag fick ingen bild på mig denna gång. Det är svårt att ta bild på sig själv samtidigt som man utövar yoga. :P Så jag sökte på google. Men det är en skön träningsform som sträcker ut kroppen och gör den smidig och lugn. Så det är samtidigt en avslappning som en bra träning. :) Man kan göra denna hemma och DVD finns att köpa i olika butiker, på Ginza kostar den billigaste 49 kr och den dyraste 149 kr. Själv fick jag min DVD med på köpet i en tidning. Lycka till. :)

 


Kommentarer
Postat av: Evah - En av Karlstads största bloggar

Yoga är faktiskt ganska svårt. :P

2012-08-25 @ 14:29:29
URL: http://Evaaaahs.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0