Veckans film #13

 

Harry Potter-filmerna är åtta fantasyfilmer, som är baserade på den brittiska författaren J.K.Rowlings böcker om Harry Potter. Samtliga filmer utomHarry Potter och Fenixorden har manus av Steven Kloves. Manuset till Harry Potter och Fenixorden skrevs istället av Michael Goldenberg.

Filmerna handlar om Harry Potter och hans vänner Ron Weasley och Hermione Granger som går i en trolldomsskola som heter Hogwarts där de får lära sig magi. De sju filmer som hittills har haft premiär är den mest inkomstbringande spelfilmsserien genom tiderna om man bortser från inflationen, med $4.48 miljarder i intäkter världen över. I USA, var inkomsterna vid midnattspremiären $12 miljoner och den första dagens inkomster övertogSpider-Man 2s rekord ($40.4 miljoner) för den högsta torsdagspremiären på $44.2 miljoner.

Warner Brothers har producerat samtliga filmerna. Den avslutande boken Harry Potter och dödsrelikerna har delats upp i två filmer, del ett (Harry Potter och dödsrelikerna: Del 1) hade premiär 11 november och den andra delen (Harry Potter och dödsrelikerna: Del 2) kommer att släppas 13 juli 2011.

Huvudrollerna Harry Potter, Ronald Weasley och Hermione Granger spelas i sagda ordning av Daniel Radcliffe, Rupert Grint och Emma Watson.

Rowling sålde 1999 filmrättigheterna för de första fyra Harry Potter böckerna till Warner Bros. för en rapporterad summa på £1 miljon ($2 miljoner). Ett krav Rowling gav var att skådespelarna skulle vara britter, vid sidan av inkluderingen av irländska skådespelare som den avlidne Richard Harris som Dumbledore, och för anlitandet av franska och östeuropeiska skådespelare i Harry Potter och den flammande bägaren där rollfigurerna från boken är av sådana härkomster. Rowling var från början osäker över att sälja rättigheterna eftersom hon tyckte att "didn't want to give them control over the rest of the story" genom att sälja rättigheterna till rollfigurerna, vilket skulle ha gjort det möjligt för WB att göra uppföljare som inte baseras på en bok.

 

 

 

Jag är en Harry Potter nörd. :P Jag bara älskar Harry Potters värld och kan se filmerna om och om igen. Jag kan många repliker utantill i många utan filmerna. :P Om ni gillar fantasy så kolla in detta. :)


Kommentarer
Postat av: Evah - En av Karlstads största bloggar

Haha självklart tipsar du om HP. :P

SVAR: Tack så mycket. :D

2012-09-08 @ 20:32:04
URL: http://Evaaaahs.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0