Fruit of the week

 

Pomelo (heter på engelska Shaddock) är en mycket stor citrusfrukt. Den är päronformad, ofta 20-25 cm diameter, har mycket tjockt gulgrönt skal. Fruktköttet är ljusgult. Det är uppdelat i klyftor av hinnor som är så kraftiga och sega att man inte äter dem. Smaken är frisk, fina och söt. Den påminner litet om grapefrukt, men är inte påfallande besk.
Man brukar säga att pomelo är en familjefrukt - man skär upp det tjocka skalet i ca 3 cm breda strimmor från toppen mot botten av frukten, skalar av det till hälften, skär några jack in i fruktköttet och ställer fram hela frukten på ett fruktfat, så att var och en kan "plocka" bitar av fruktkött ungefär som man tar vindruvor av en klase. Det tjocka skalet kan kokas i sockerlag och ätas som snask eller användas i bakverk etc. Hela frukten kan kokas till marmelad. Fruktköttet är typiskt "citrus-fruktkött" med klyftor. Hinnorna är beska och sega och äts inte. Fruktköttet är så torrt att man kan plocka bita av det utan att bli kladdig om händerna. Det är mycket saftigt och aromatiskt att äta. Innehåller ibland några kärnor.

 
Den var sådär enligt mig. Jag tyckte den var smaklös och besk, det fanns andra som tyckte det påminde om en övermogen apelsin i smaken. Det var intresant i alla fall. :)

 Källa


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0