Hjärnyttingt ätande

 
  ÄT KALORIER AV HÖG KVALITET! Sikta på att äta och dricka högkvalitativa kalorier i måttlig mängd. Forskning visar att ett begränsat kaloriintag triggar produktionen av nervtillväxtfaktorer i hjärnan. Näringsrik mat dessutom är mer mättande tack vare sitt innehåll av fibrer, protein och vatten. Man får bättre energi, bättre fokus, bättre minne och bättre humör.
 
  HÅLL VÄTSKEBALANSEN! Din hjärna består till 80% av vatten. Allt som torkar ut den, som koffein eller alkohol, minskar din tankeförmåga och försämrar ditt omdöme. Även en lätt uttorkning gör att du får mer stresshormoner i kroppen vilket innebär att du inte tänker lika bra. På sikt gör denna ökning av stresshormoner att du riskerar att drabbas av problem med minnet och fetma. Att set till att hålla vätskebalansen är nyckeln här. Sikta att dricka kalorisnåla vätskor som är fria från konstgjorda sötningsmedel, socker, koffein och alkohol.
 
  ÄT HÖGKVALITATIVT MAGERT KÖTT! Protein hjälper till att balansera ditt blodsocker och bidrar med byggstenar för hjärnans hälsa. Protein innehåller L-tyrosin, en aminosyra som är viktig för syntesen av hjärnneurotransmittorer. L-tyrosin återfinns i råvaror som kött, fågel, fisk och tofu, och är ett förstadie till många av de kemikalier, till exempel dopamin, som är viktiga för att din hjärna ska kunna hålla ditt humör och energi i balans. Tillskott av tyrosin har visat sig att kunna förbättra den kognitiva förmåga under perioder då du är trött och stressad. I protein återfinns även L-tryptofan som behövs för att bilda serotonin. Det hjälper till att stabilisera ditt humör, förbättrar din sömn och gör dig klarare mentalt. Att äta proteinrik mat som fisk, kyckling och nötkött gör att du även får i dig amoniasyran glutamin, som behövs för att bilda neurotransmittorn GABA (gammaaminosmörsyra). GABA stabiliserar nervceller och har en lugnande effekt som liknar den hos antideprissiva läkemedel.
 

  ÄT SMARATA KOLHYDRATER! Högt blodsocker är dåligt för din hjärna. Testa att äta kolhydrater som inte bildar blodsockertoppar och som är rika på fibrer, som fullkorn, grönsaker, frukt och bär som äpplen och blåbär. Kolhydrater i sig är ingen fiende. Istället är det raffinerade kolhydrater som vanligt socker, som är boven i dramat. Ät mindre portioner och mer mellanmål med frukt håller blodsockernivån bättre. 
 
  BYT TILL NYTTIGA FETTER! Nyttiga fetter är viktigt eftersom hjärnans solida vikt består till 60 % av fett! Nervcellerna i din hjärna behöver essentiella fettsyror för att fungera effektivt, så koncentrera dig på att äta nyttiga fetter, särskilt de som innehåller omega 3-fettsyror, som återfinns i feta fiskar som lax, makrill, plus avokado, valnötter och gröna bladgrönsaker. Fettet i din hjärna bildar cellmembran och spelar en väsentlig roll i hur dess celler fungerar. Neuronerna är även rika på omega 3 -fettsyror. 
 
  ÄT EN REGNBÅGE! Ät alla regnbågens färger- från blåbär och jordgubbar till gul paprika, apelsiner, spenat och plommon - för att boosta antioxidantnivåerna i kroppen och hålla din hjärna ung. Åtskilliga studier har funnist att en antioxidantrik kost signifikant minskar risken för  att utveckla kognitiv försvagning.
 
  ANVÄND HJÄRNNYTTIGA ÖRTER & KRYDDOR! Att använda kryddor på ett kreativt sätt är en lätt väg att hålla nere på kaloriinehållet samtidigt som smaken behålls. Kryddor ökar inte bara smaken hos råvaror utan att tillsätta salt, utan de flesta har även fantastiska anti-ageing-egenskaper. Det krävs bara en tesked kryddor för att ge en kraftfull antioxidanteffekt.  
 
Källa: http://www.halsaochfitness.se 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0