Mobbning

Mobbning finns över allt i alla former, i alla åldrar och på internet och i verkliga livet. Det är ca 60 000 barn och unga som är utsatta. Vilket motsvarar 1-2 barn i varje klass. Vilket är för hög siffra anser jag. 

Visste ni om att det är:

  • 7,5 procent av eleverna i årskurs 3-9 har utsatts för mobbning det senaste året.
  • En femtedel av eleverna i årskurs 3-9 har blivit kränkta av en annan elev det senaste året.
  • Av de elever i årskurs 3-6 som har utsatts för kränkningar, uppger 19 procent att det har handlat om vilket land man kommer ifrån.
  • Av de elever i årskurs 6-9 som har utsatts för kränkningar, uppger 11 procent att det har handlat om deras etniska tillhörighet.
  • Både mobbning och kränkningar är vanligare på mellanstadiet än på högstadiet.
Detta är bara i skolan som dessa siffror visar, sen har vi all den mobbning som finns på intenet, på arbetsplatser och i idrotten. 
 
Såhär ser siffrorna ut för internet: 
 
  • En tredjedel av de unga har utsatts för nätkränkningar det senaste året.
  • Tre av tio unga upplever att det förekommer kränkningar med rasistiska anspelningar på nätet.
  • 55 procent av de unga pratar med en vuxen hemma om de har blivit utsatta för mobbning eller kränkningar på nätet.
  • Kik är den vanligaste platsen för kränkningar i sociala medier.
  • 8 procent av tjejerna och 5 procent av killarna har utsatts för mobbning via mobil, dator eller surfplatta under det senaste året.
Jag har skrivit om näthat tidigare och kommit fram till att det är så lätt att gömma sig bakom en skärm och vara elak mot någon annan. Men inget kommer att ändras om ingen gör något åt det. Om vi inte lyfter fram frågan i ljuset så kan vi inte förändra något heller. Lägg till i undervisningen i skolan om etik på internet och lär barnen tidigt vad som är rätt och fel. Om vi vuxna kan hjälpas åt så kan det minska i alla fall.
 
 
 Det är de vuxnas ansvar att få ett slut på detta. Tillsammans kan vi förändra, tillsammanskan vi påverka. Om vi kämpar tillsammans så kan vi få friskare barn som tar över framtiden. Att många idag lider av just psykisk ohälsa beror just på att mobbningen är så bred. Den följer över allt i alla åldrar och finns i princip över allt. I skolan, på nätet, på arbetsplatsen, sociala sammahang, sms/mms. När jag var liten så var jag utsatt för sprakar, slag, glåpord, de stod och tittade in och pskykade, de ringde på hemtelefonen ocg trakaserade. Nog för att det var jobbigt men på något sätt så klarade jag mig. Värst var det i högstadiet där jag fick mitt skåp insparkat, de ringde hem och bråkade om saker som inte ens fanns och förstörde mycket av min vardag. Jag har även varit utsatt nu i vuxen ålder för olika former av mobbning. Enligt vissa så duger jag inte ens till för att städa, enligt vissa så duger jag inte till att finnas ens. Men jag är en kämpe som aldrig kommer att ge mig!
 
Jag vill förhindra att detta händer andra och därför så måste vi tillsammans kämpa! Vilka är med mig? Dela era tankar och erfarenheter. Vad har ni varit med om? Vad är era tankar?
Som jag skrev i inlägget om näthat, negativa och nedsättande kommentarer godkänns INTE!! 
 
All information har jag hittat på friends hemsida http://friends.se/
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Josefina

Usch! Jag HATAR verkligen mobbing! Har aldrig varit utsatt själv men har sett många under mina år i skolan som varit utsatta, värst var det under högstadiet.

Får alltid en klump i magen om jag ser en ensam tjej/kille som går 2-3 meter bakom ett stort kompisgäng som ser ut att vara i samma ålder. Jag förstår verkligen inte vad man får ut av att psykisk och fysiskt plåga en ensam människa...

Under alla mina skolår från F-9 har kag alltid sett till att inkludera alla i klassen när det varit exempelvis kalas eller utflykter. Jag har oxkså varit så trygg i mig själv att jag vågat hälsa, prata med och även umgås på fritiden med såna personer som varit mobbade. Känner mig inte som en hjälte men jag är stolt över att jag aldrig låtit någon vara ensam! Och kanske har det räddat någon från en hemsk skolgång trots allt de ändå fått utstå!

Viktigt ämne detta!!

Svar: Ja, mobbning är verkligen hemskt och bedrövligt. Det ska du vara, det är inte alla som vågar göra det du har gjort. De är för det mesta rädda för att själva bli utanför. Och det är bra att våga vara så trygg i sig själv också så man kan säga hej mm. 😊
Anna

2016-09-13 @ 10:58:10
Postat av: Evahle - en blogg om psykisk hälsa

Så hemskt att det är så här... :(

Svar: Ja, det är det verkligen. Men tillsammans kan vi ändra på det.
Anna

2016-09-13 @ 11:27:25
URL: http://evahle.se
Postat av: Mathias

jätte bra inlägg ^^ skrev ett eget angående mobbning också ... en sak som nog är sant som stämmer att lyfta fram frågan i ljuset .. för att förändra på toppen måste man nog börja bryta upp grunden gjuta om den = vi skulle behöva helt nya värderingar normer grundvärderingar nya kriterier prioriteringar pratas mera öppet om mobbningen konsekvenser sånt får inte bara med barnen i skolan utan också dom vuxna att dom är med i samtalsgrupperna också vi har mycket som behöver förändras pratas om diskuteras men så länge det bara är saker man blundar för inte vill se förstå på ytan och tolkar fel misstolkar utifrån normer som sätter en mänsklig individ i ett fack där man stämplar nervärderar någon utifrån tex hudfärg kön utseendet eller diagnos så kommer vi aldrig att komma till ett nytt bättre samhälle tyvärr ... my point = börja med att förändra grunden sättet att se förstå tolka på utifrån nya grundvärderingar normer nya kriterier prioriteringar långsiktigt förebyggande diskutioner samtalsgrupper mm vi är alla människor med mänskligt värde :)

Svar: Sant. På något sätt måste vi förändra. Det kommer ta lång tid dock.
Anna

2016-09-13 @ 12:44:35
URL: http://nouw.com/aspergers

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0