Hylla pappor som tar hand om sina barn?

Jag läste nyss en artikel om pappor som tar ansvar för sina barn. Många pappor får höra "Du är så himla bra pappa som sköter om ditt barn". Jag känner bara HALLÅ??!! Alla de kvinnor sköter om barn, hemmet och så mycket annat då? Och ska vi verkligen beröma för att man tar hand om sitt barn? Är inte det självklart att man tar hand om det liv man har skapat?

Som kvinna så jobbar man idag på en arbetsplats, sen ska man hämta barnen på dagis, handla, fixa mat, tvätta, diska, städa, lägga barnen. En man jobbar på en arbetsplats och ska kunna göra samma sak som kvinnan efter jobbet. Man ska kunna dela på ansvaret. 

Jag och Tobias har inte fått vår lilla bebis än men när jag kommer hem så börjar plockandet direkt. Jag kör igång tvättmaskinen, han tar disken, vi hjälps åt med maten. Men som nu när jag är gravid så orkar jag inte med lika mycket utan han får ta mer ansvar. I nuläget när jag är höggravid så gör han det mesta här hemma. Jag gör enklare sysslor, som vid matlagning så fixar han allt på spisen och jag sitter vid bordet och skär grönsakerna eller rör ihop kalla såser. Jag dukar bordet. Men de jobbigaste dagarna får han göra allt. Jag kör tvätten och de dagar som orken hos mig är bort blåst så hänger han upp tvätten och mina bra dagar så hänger jag upp tvätten. Men sen blir det skillnad för när lillen har kommit så kanske han tvättar och jag diskar. Allt beror på vilka rutiner vi får som familj. I vilket fall så hjälps vi åt.

När man har skapat en familj så får man också ta ansvaret helt enkelt. Både som man och kvinna. Man ska inte behöva säga "Pappa är duktig idag som tar hand som sitt eget barn." Då kan vi lika gärna säga så om mamma också, men det förväntas av kvinnor att de ska göra det. 

Om vi ska ha ett jämställt samhälle så måste vi också ändra på detta.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0