Föreläsning hos Särnmark Assistans

I tisdags var jag på en föreläsning angående LSS och assistans. Det var företaget Särnmarks som hade föreläsningen och den var mycket intressant. 
 
Lisa Warström som är jurist på företaget gick igenom juridiken och hur det ser ut i dagsläget. Vi börjar med de 5 grundläggande behoven som är:
 
  1.  Personlig hygien, i samband med personlig hygien så är momentet fysiskt nära. Även om en person motoriskt klarar det så kan det föreligga omständigheter som medför att den enskilde inte kan utföra eller ska urföra det själv. I personlig hygien så innefattas den med nagelvård, tandborstning, rakning, sminkning, tvättning och toabesök.
  2. Mat, det kan vara svårt nog att plocka fram maten, laga maten och sen äta den. För den som inte kan använda händerna är det ju ett extremt stort problem. Eller för en dement som inte förstår att den måsta äta för att överleva.
  3. Sedan har vi av och på klädning som också är väldigt intimt precis som hygienen. De kläder som bedöms att man får hjälp med är allt som är nära kroppen så som underkläder, samtliga inhomuskläder, proteser, stödtrumpor och ortoser. Så ytterplagg faller bort här.
  4. Hjälp med kommunikationen, det vill säga kommunikationen med andra. Behovet ska vara som sådant att en assistent krävs för att kommunikationen överhuvudetaget ska vara möjlig.
  5. Sist men inte minst så krävs det att behovet inte kan tillgodses av vem som helst. Assistenten måste ha god kännedom om brukaren och ett konkret exempel är då epilepsi. Om anfallen är stora så bör assistenten ha god kännedom om medicin, hur brukaren fungerar och snabbt kunna agera utan att behöva tänka efter. 
Det är här i de fem grundläggande behov är det som timmar och minuter kommer att spela stor roll. I kommunen finns det en praxis på 7 timmar i veckan. Och när det gäller försäkrningskassan så är det 20 timmar i veckan som gäller. Men när det gäller kommuner så tror jag personligen att det skiljer sig från kommun till kommun. Men jag ska inte säga säkert då jag inte har någon koll så. 
 
På 1990 talet så fick man den hjälp som man behövde, behövde man hjälp med maten så fick man det. Idag är det mer att du får sondmatning och då faller det inte under ett av de grundläggande behoven. Men tack vare Högsta förvaltningsdomstolen så föll det inom ramen ändå. För sondmatning krävs ju kunskap för.
De resonerar lite så här, kan du äta om än ryckigt så är det inte säkert att du får hjälp från LSS. Med andra ord så är det alltså inte tillräckligt omfattande. HFD fastställer även i domen att egenvård kan vara ett grundläggande behov. De har även varit övertydliga i domen så att inga fler missförstånd ska kunna göras. 
 
I egenvården ingår, här kommer det några exempel.
  • Enklare såromläggning
  • Ta av och på stödstrumpor
  • Ta medicin 
  • Insmörjning pga eksem mm.
  • Sondmatning
  • Kateter/stomi
 
Försäkringskassan skrev ett brev till socialdepartementet och uppmanar regeringen till att agera. I det brevet så påpekar försäkrningskassan för regeringen att det som sker inte är hållbart. 
 
Det var i stora drag om vad föreläsningen handlade om, jag tyckte det var mycket intressant och lärorikt. Jag fick lära mig mycket och det var mycket trevligt också. De bjöd på lite fika och gott. Jag uppskattade föreläsningen och kände mig mer upplyst än innan. Jag förstår att försäkrningkassan får ta mycket skit men det man ska ha i åtanke är att många direktiv kommer från våran regering och försäkringkassan gör sitt jobb och lyder under regeringen. Men jag vet också att det är många skitstövlar som jobbar på försäkringskassan, men skitstövlar finns över allt i vårt sammhälle oavsett yrke. 
 
Nåväl, här kommer det lite bilder.
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Anonym

fina du. du strålar!

Svar: tackar 😍🤩
Anna Hansen

2018-05-14 @ 11:16:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0