Lönebidrag

Jag har något som heter lönebidrag på mitt jobb. Det innebär att arbetsgivare som anställer dig med nedsatt arbetsförmåga, kan kompenseras ekonomiskt genom lönebidrag och i vissa fall kan lönebidrag även lämnas för en redan anställd med nedsatt arbetsförmåga. Syftet med lönebidraget är att underlätta för dig med funktionsnedsättning att få eller i vissa fall behålla en anställning där din kompetens och dina färdigheter tas tillvara och där din funktionsnedsättning och nedsättning av arbetsförmåga beaktas.
Lönebidrag får lämnas
- vid nyanställning
- när du som anställd återgår till arbete efter att ha haft hel tidsbegränsad sjukersättning eller hel aktivitetsersättning
- när du som arbetstagare som tidigare haft en anställning med lönebidrag får din arbetsförmåga försämrad inom tre år från det när lönebidrag senast lämnades och det finns behov av att lönebidrag beviljas på nytt.
- när du som är anställd med stöd av lönebidrag byter arbetsgivare kan den nya arbetsgivaren få bidrag för återstoden av den tidigare beslutade bidragsperioden
- när en arbetsgivare anställer dig som är långtidssjukskriven från en anställning och arbetsgivaren fullgjort sina rehabiliteringsskyldigheter och du bedöms inte kunna återgå till anställningen.
Som anställd ska du ha lön och andra anställningsförmåner som följer av kollektivavtal i branschen. Om kollektivavtal saknas ska arbetsgivaren ändå ge dig anställningsförmåner som i väsentliga delar är likvärdiga med branschens kollektivavtal. Detta innebär att arbetsgivaren även ska teckna med kollektivavtalet likvärdiga
försäkringar för dig. Undantag kan göras för tilläggssjukförsäkring och omställnings-försäkring. Du ska själv bevaka att du får de förmåner som regleras i kollektivavtal.Har du frågor om kollektivavtalet vänder du dig till branschens fackförbund.
Arbetsgivaren ska tillsammans med dig, Arbetsförmedlingen, och den fackliga organisationen lägga upp en individuell överenskommelse. Överenskommelsen ska ha sådana inslag att din arbetsförmåga ges möjlighet att öka och på sikt innebära att lönebidraget inte behövs. Kompletterande utbildning, kamratstöd och arbetshjälpmedel är exempel på sådana inslag. Lönebidrag får som regel lämnas i längst fyra år. Ett första beslut om lönebidrag får omfatta längst ett år. Bidragets storlek påverkas av två faktorer:
• lönekostnaden för dig som anställd
• din arbetsförmåga
Beträffande arbetsförmågan måste arbetsgivare, du och Arbetsförmedlingen tillsammans komma fram till i vilken omfattning den är nedsatt så att bidragsnivån kan fastställas. Det är viktigt att arbetsförmåga och funktionsnedsättning relateras till arbetets krav när bedömningen görs.
Som anställd får du normal lön enligt kollektivavtal. Lönebidrag är ett stöd som betalas till arbetsgivaren. Du har rätt till löneutveckling i minst den omfattning som regleras i kollektivavtal.
Så länge lönebidrag lämnas ska Arbetsförmedlingen medverka till att överenskommelsen regelbundet följs upp. Är det något du undrar över gällande lönebidrag kontaktar du din arbetsförmedlare.

Det är bra med sådan här former av anställning men i många fall så kan man bli utnyttjad på arbetsplatsen. Men jag har tur och har hammnat på ett bra ställe. Jag har lärt mig mycket och sett att jag kan klara ett riktigt arbete. Många har sagt till mig tidigare att jag inte kan än det ena än det andra. Men nu har jag bevisat att jag kan. :) Vilket är en enorm vinst för mig. :)






Jag på jobbet :)

Kommentarer
Postat av: naxo - bloggen med tips!

allt bra? :)

2012-02-29 @ 07:48:32
URL: http://naxo.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0