Lily slutar med nappen

I helgen gjorde vi ett stort framsteg. Jag blev så stressad över att vi aldrig lyckas med nappen och jag vet att jag har skrivit om lådan vi har skapat. Den har funkat bra men vi har ändå inte lyckats uppnå det resultat vi har önskat. Den har däremot så har den varit mer ett förberedande verktyg för Lily. Hon har förstått att vara utan nappen men inte riktigt klarat sig utan ändå. Så lådan har gett ett resultat men inte riktigt det vi önskade.


Jag har läst på Google att man kan använda Stopp och väx. Även Helen Torsgården tipsade om det också, så i lördags så åkte jag iväg till Bergvik och köpte stopp och väx och så startade vi direkt. Det blev lite jobbigt men det har gett så himla bra resultat redan och jag är så nöjd. Hon sover så mycket bättre, hon är så mycket gladare på dagarna och hon verkar må så mycket bättre nu. När vi kom in till henne i morse så hade hon letat fram sina favoriter i gosedjur och lagt dem nära sig i sängen. Vid frukosten idag så var hon lite ledsen och ville väl egentligen ha nappen men hon fick sitta i mitt knä en stund och kramas med mig så blev det bättre.


Det känns så skönt att uppnå resultat och kunna hjälpa henne att göra det. Vi har verkligen kämpat och inte lyckats förrän nu. Men skam den som ger sig. På förskolan idag så hade det gått bra men vilan gick däremot mindre bra. Min lilla tjej är en stor tjej nu. 😍



En bra men jobbig helg

Hej på er.

Denna helgen har varit bra men ändå jobbig. Började med att Lily blev sjuk i torsdags så jag fick hämta hem henne från förskolan. På fredagen så var det rätt okej, vi myste, lekte och så när Tobias var på jobbet. Men sen på eftermiddagen så blev det jobbigt, jag började känna av tristess och blev på dåligt humör. Jag tog en promenad och hämtade ett paket. Tyvärr så fortsatte mitt humör men det blev bättre sen på kvällen. Jag och Tobias kollade på Star Wars episod 1.


Igår så fixade Tobias med den gamla cykelvagnen och med den nya. Haha, Lily blev så ledsen när hon inte fick åka med. Och hon ville hämta sin ryggsäck som hon har till förskolan

 😄 Dock mådde jag fortfarande dåligt och var väldigt ledsen. Så vid lunch åkte jag iväg för att fixa en sak och sen åt jag på MAX. Väl hemma igen så kramades vi och myste, Tobias och Lily förstod att jag inte mådde så bra. Sen är ju Lily nu i trotsåldern och testar verkligen gränserna nu. På eftermiddagen så tog vi bort blöjan och sen avslutade vi nappen. På kvällen kollade vi på filmen Le mans 66. Hon somnade utan nappen men det var jobbigt för henne.


Idag är det en mycket bättre dag, började lite jobbigt. Lily kom och väckte mig vid 5:30 och vi gick på toaletten. Hon blev sur på mig för något, Tobias kom och hjälpte oss. Vi la oss i sängen och kollade på tv en stund och sen blev det frukost. Efter frukosten så satte vi oss i soffan och tittade på lite mer tv och sen så gick Tobias ner och fixade det sista med cykelvagnen. Sen gjorde vi oss i ordning för att testa vagnen. Så en cykeltur till farmor för att lämna några saker. På vägen hem så stannade vi till vid en lekplats och lekte en stund men det var så himla kallt så jag cyklade hem före Tobias och Lily. Väl hemma så gjorde jag iordning pyssel och när de kom hem så pysslade vi en krans till dörren för påsk. Och idag har Lily varit utan nappen hela dagen och somnade utan den också. Inte bara det, hon har varit utan blöja mer eller mindre hela dagen och 1 olycka totalt.


Nu sover Lily och vi ska mysa till tv. Så en helg som har varit jobbigt men vi har uppnått fina resultat. Bjuder på lite bilder från helgen.















NPF diagnos

Neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.  Vad är det?

Det vanligaste NPF diagnoserna är ADHD, Asperger, Tourettes, språkstörningar. Dessa diagnoser är närbesläktade och man kan ha en eller flera diagnoser.

Alla kan glömma saker ibland så som ett viktigt möte osv men för oss med NPF diagnos så är det svårare att få ihop vardagen. De svårigheter som kan uppstå är

  • Inlärningsproblem och minne

  • Impulskontroll och aktivitetsnivå

  • Samspelet med andra människor

  • Uttrycka sig i tal och skrift

  • Motoriken

Det viktiga är att man bemöter NPF diagnoser ut efter varje individ då ingen är lik den andra. Om du som chef har en anställd med en NPF diagnos så läs på om diagnosen och lär känna individen just för att kunna ge den en så bra anställning som möjligt. Om du jobbar på något sätt med barn, samma sak där. För att kunna ge hen så bra stöttning som möjligt så ta reda på hur hen fungerar. Allt för många ser bara vad man inte kan när man har en NPF diagnos. Vi kan ta senaste rapporteringen om Joel Öberg, han har klarat alla tester som behövs för att bli brandman men får ändå inte bli det. Ja man behöver ha fokus och så men bara för en person med exempelvis har problem med att hålla fokus behöver inte alla det för att alla är vi olika. Det är det som gör oss unika, ingen är den andra lik.

Jag själv är väldigt normalfungerande i min diagnos och behöver inte alls den hjälp som andra behöver. Jag har mest inlärningsproblem och hittat mitt sätt för att lära in. Jag har också hittat ett sätt att strukturera upp vardagen. För jag är någon som gillar struktur, funktion och ordning. Detta är diagnoser som inte kommer att växa bort med åren, de kommer alltid att finnas där. Man lär sig olika tekniker, olika sätt att hantera saker.

 

Med detta inlägg så vill jag sprida kunskap på själva NPF dagen. Vill ni veta mer så fråga gärna.

 

Ni kan se klippet här från SVT angående Joel Öberg

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/diagnos-drar-alla-over-samma-kam och jag har hämtat information från https://attention.se/

 
 

Dagens skratt



En liten tanke




Ett äventyr i Mariebergsskogen

Hej. I morse vid frukosten så bestämde vi att vi skulle ge oss iväg till Mariebergsskogen och gå runt. Så sagt och gjort så vi gjorde oss iordning och åkte iväg. När vi kom fram så ville Lily gå själv och det fick hon. Vi gick ut på strandängarna och besökte fågeltornet. På vägen dit så fick vi se en ekorre på nära håll och Tobias och Lily fick gå nära. Men när vi skulle gå ut på spången blev Lily rädd och vågade inte. Så hon fick nappen och sätta sig i vagnen. När vi kom fram till fågeltornet så gick vi ända upp och kollade på utsikten. Lily blev fascinerad och sa wow vid flera tillfällen. Sen när vi skulle gå tillbaka in i parken så ville hon gå på spången så det fick hon göra men nappen ville hon inte släppa då. Det var ändå läskigt att gå där men så spännande.


Sen gick vi en tur i skogen och klättrade över stock och sten. Haha, det blev besvärligt för Tobias med vagnen så han fick bära den en bit. 😂 Sen gick vi till Lillskogen och kollade på djuren. När vi kom fram till hagarna så sprang Lily fram till djuren och sa hej hej. 😂 Vi gick till hästarna och klappade dem och det var roligt tyckte Lily. Vi kollade in getterna, fåren, kaninerna. Lily sprang runt och utforskade allt som gick. Efter djuren blev det mellis och en paus. Det var gott att äta lite sa Lily. Sen blev det lek och bus, hon gungade en stund och skrattade så härligt. Men hon hade inga vantar så jag fick ta på henne dem igen. Då gick vi ner till de nedre lekplatserna och där sprang hon runt och lekte. Åkte rutschkana och busade. Sen var det dax att åka hem, började med en rad högljudda protester från Lily men som snabbt fann sig i att ändå åka hem. Då hade hon gått hela vägen och lite till genom parken och även sprungit och lekt, jag gissar på att totalt 5 km för Lily. 


Väl hemma så fixade vi middag som blev korv, stekt potatis och stekt ägg. Lily fick färsk gurka istället för ägg. Efter maten så blev det film och lördagsgodis. Vi såg på Pippi Långstrump på de sju haven. Här kommer det bilder från dagen.






























Månadens bok


1930-tal och depression i USA. När Tom Joad återvänder efter fyra år i fängelset finner han att hans familj vräkts från gården. De svåra tiderna tvingar familjen att packa allt de äger i sin skraltiga bil och ge sig av till Kalifornien. Dit har de lockats av löften om jobb på bomullsfällt och persikoplantager, men drömmen om ett bättre liv finns bara i reklambladen. Västkusten är översvämmad av fattiga familjer som söker arbete, och giriga arbetsgivare som hänsynslöst utnyttjar deras utsatta situation. Fattigdomens mödor tär hårt på familjen, men till slut är det ändå solidaritet och lojalitet som är det viktiga.


Boken var lite svår i början och tung i sitt språk men ju längre in jag kom ju bättre blev den. Man fastnar för karaktärerna, man känner med dem, man förfäras över hur de blir behandlade. Man förfäras över vissa öden, man kan le vid vissa delar, man känner deras smärta och man vill bara läsa vidare. Ibland får jag tvinga mig själv att inte läsa för att jag lever mig in så mycket så jag kan till och med drömma om det på natten sen. De sista sidorna grät jag. Usch vilken jobbig bok men så bra! 



Påskpyssel på gång

Jag har tyckt om att pyssla i många år, haft lite olika pyssel för mig men har mest virkat egentligen. Så det här pysslet med barn är nytt för mig och jag har så många idéer men så lite material. Jag har suktat efter limpistolen med ett ställ till som finns på Panduro och nu äntligen har jag det.


Jag minns när jag var barn så pyssla min mamma väldigt mycket och hon gjorde en docksäng av en skokartong och lite tyg så mina Barbiedockor kunde sova. Hon gjorde också påhittade figurer av äggkartong som jag lekte mycket med. Hon gjorde så mycket roligt pyssel som jag kunde leka med sen och jag har ärvt den sidan från henne. Hon virkade mycket och jag har virkat en del. Nu ska vi köra påskpyssel i alla fall och först ut i år är en dörrkrans.


Så jag har varit till Panduro och köpt in lite saker då vi redan har en del hemma. Ska bli så kul att få pyssla med Lily och vårt alla hjärtans dag pyssel blev ju toppen, likväl som när vi pärlpysslade. 🙂 Dock har jag alltid vara dålig på det med lim för på något sätt så blir det bara kladd men efter jag testade på Scrapbooking så är det inte lika kladdigt. 😂 I alla fall så är det kul att pyssla, kul att skapa något eget och återbruka saker.



En liten tanke



RSS 2.0