Månadens bok

 
Den här månaden är det Tobias som tipsar om en bok.
 
Pappalogi är den omistliga handboken för alla nyblivna eller blivande pappor. Här får de flesta frågor svar och här finns det praktiska, kloka och moderna råd för situationer som möter en nybliven pappa genom graviditet, förlossning och föräldraledighet. Boken innehåller personliga betraktelser kring papparollen, intervjuer med både pappor i vardagen och experter inom olika områden inom föräldraskap, samt mängder med hårda fakta, såsom graviditetskalendrar och råd från barnmorskor.
Boken tar upp den tidiga graviditetens dilemman. När berättar man? När vågar man vara glad? Och följer sedan med under de fyrtio veckorna fram till förlossningen. Här finns tips om hur man förbereder sitt hem för barnet, varningar för överilade inköp man bör avstå ifrån och andra mer besvärande faktum såsom pappors viktuppgång under graviditeten.
Under den första tiden efter barnets födelse avlivas myten om att pappan endast är en hjälpande hand som bär tunga föremål och storhandlar. Här beskrivs alla de starka känslor det tidiga föräldraskapet innebär men också handfasta och praktiska tips som gör vardagen lättare med ett spädbarn.
Under tiden fram till inskolning på förskola blir boken ett stöd i att skapa rutiner och få flyt under de ofta ganska hektiska dagarna som lite missvisande kallas föräldraledighet.
Pappalogi tar även upp frågor om hur man stärker parrelationen under de prövningar som sömnlöshet, sjukdomsperioder och mammiga barn kan skapa. Den ger också förslag på hur man etablerar ett jämlikt föräldraskap och skapar utrymme igen för sexualiteten.


 
Pappalogi är en förberedelse bok för oss som vill/ska bli pappa. Den går igenom hela proceduren. Det är en rolig bok att läsa och går snabbt att läsa, med rak på sak i mycket och en del korta livs berättelser. Om man inte känner för att läsa en massa böcker om graviditet och barn duger den bra som introduktion och kanske man känner för att läsa på lite extra inom något område. Ämnen tas upp på ett neutralt och bra sätt, men ibland blev det lite väl ur författarens perspektiv, som t.ex. jobba flextid vilket inte är möjligt för alla. Inget som dra ner boken som helhet, något jag noterade bara. Boken funkar lika bra att läsa innan graviditet som när den börjat. Man får fakta och underhållning i ett och samma paket. 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0