Låt barn vara barn!

Jag läste nyss hos Hej hej vardag om ett viktigt ämne, pojknappar. Hon behövde köpa nya nappar, tog några som hon tyckte såg bra ut men får sen se att det står på förpackningen att de är för pojkar. Detta får mig att fundera över vilka värderingar och normer som vi vill ge till våra barn. Är det så farligt att en flicka har en blå napp? Eller en pojke har rosa napp? Kan en flicka ha blåa kläder? Kan en pojke ha smycken? Hur var det när jag själv var liten och mina småsyskon? 

När jag var liten så blev jag ofta tagen för att vara kille. Jag hade kort hår och klädd i pojk kläder men älskade rosa. Rosa var min favoritfärg och för varje gång som jag hade varit hos frisören så fick jag rosa sprayfärg i luggen. Jag hade mycket ärvda kläder och leksaker, en del av leksakerna var bilar, robotar men jag hade även dockor. Jag var också väldigt aktiv som barn och lekte så kläderna gick sönder, en gång hittade jag och en kompis en container där det fanns brädbitar, skräp och målarfärg. Vi gick in i den och började måla. Fick färg på jackan och min farfar som bodde precis intill denna blev så arg på mig, minns inte att jag har sett honom så arg före eller efter det.

Jag fick i alla fall ha olika typer av leksaker och mina föräldrar har aldrig tvingat på mig något. Vi  har alltid kunnat prata om saker och diskuterat fram vad jag vill och vad som är möjligt. Jag fick prova på fotboll, ridning, olika typer leksaker Jag tänker i alla fall låta Lily utforska olika områden och låta henne upptäcka världen. Barn ska får vara barn utan att behöva höra att man ska vara lång och smal, utan att höra att killar ska gilla bilar, utan att känna sig otillräckliga. Här hemma hos oss ska Lily få känna sig älskad oavsett vad hon väljer för kläder, intressen och annat. 




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0