Handikapp och jobb

Märkligt det här med handikapp och jobb. Då talar jag om DAMP/ADHD, Aspergers och andra dolda handikapp. Man har svårt att lära sig saker i skolan och ha kvar uppmäksamheten och sådana saker. Man får hjälp och man utvecklas som person och sen ska man ut i arbetslivet. Vad händer? Jo, man får höra att man inte klarar av stressen i arbetslivet, man är inte duglig nog för att jobba, man är för saktfärdig. Men nu kommer den stora frågan, hur kommer det sig att jag och många fler jobbar då på Burger King, Mc Donalds och Max om vi inte klarar stressen?
Jo, för de är villiga, just det VILLIGA att lära upp oss och de accepterar oss som vi är. Jag fick ofta höra när jag sökte jobb att jag inte skulle klara än det ena än det andra därför fick jag aldrig ens chansen till en prövotid utan de ratade mig direkt. Utan att veta om jag faktiskt skulle klara det. Men tack vare arbetsförmdelingen som hörde att det kunde finnas chans för mig på Burger King här i Grums så tog jag chansen. Visst det är inget drömyrke men med de arbetskamrater man har så går jag mer än gärna dit. Jag har aldrig haft så bra arbetskamrater någonstans och bra miljö. Visst finns det konflikter men det gör det på alla ställen och vi löser dem på ett bra sätt. Men varför är det så att "normala" jobb så som städerska, undersköterska, vårdare, butiksbiträde mm tackar många gånger nej till en med DAMP/ADHD eller något annat dolt handikapp när Burger King och de andra tar emot?
 
Vad tror ni?

Jag personligen tror det förhåller sig så att de "normala" arbetsplatserna har inte "tid", "resuser", "pengar" eller helt enkelt inte lust att lära upp en som har just då ett dolt handikapp. De är rädda för ansvaret och de är rädda för det dolda så att säga. Det kan inte hantera situationen utan då avsäger sig en bra arbetskraft. För vi som har dolda handikapp är duktiga på mångt och mycket bara vi får chansen att visa det. Men hur ofta får man det? Jag har nu fått min chans på Burger King och den är jag tacksam för. Jag har utvecklats enormt på mycket och mår mycket bättre än vad jag har gjort på många år. Många av mina gamla klasskamrater är extremt duktiga på datorer medans jag själv är bättre på matlagnig.
 
Nej, ge alla en chans och se vad de går för. Alla är värda det!
 

Kommentarer
Postat av: Matte

Bra inlägg ^^ jag har ju As och Adhd :) :P men med lite stöd i vardagen och med arbets träning osv så funkar det ^^

Svar: Tack å mycket. :) Ja, med lite hjälp så brukar det ju fungera bra. :)
Anna

2012-08-15 @ 10:17:56
Postat av: Anonym

du är så duktig att skriva, du har helt rätt, vi som har dolda handikapp kan vara lika duktiga som andra personer.
Jag är så stolt över dig att du klarar av stressen på jobbet, fortsätt kämpa. :)

Svar: Tack för de fina orden. :) Blir ju rörd till tårar. :)
Anna

2012-08-15 @ 21:57:01
Postat av: Anonym

för att dom som jobbar inom vården inte vill behöva ta hand om personalen, dä räcker mä patienterna på äldreboendena eller va man nu har för vård yrke.
jobbar själv inom vården, & ingen vill jobba mä ngn som inte är "normal", livet ä orättvist för dom som tyvärr inte smälter in... dock så äre dagens samhälle, som vi själva skapat.

Svar: Okej, så de som inte smälter in förtjänar alltså inte den chansen att få fungera som en "normal"? Alla har väl ändå rätt till ett bra bemötande i samhället oavsett "normal" eller inte? Och vem säger att personal måste ta hand om personal? Är det inte mycket möjligt att den som har ett lättare handikapp klarar sig själv? Det finns de som klara sig själv men ingen vill ge personen chansen för att visa det. Okunskap är det som är problemet.
Anna

2013-01-26 @ 19:25:34
Postat av: Anonym

nej dä ä ingen jävla okunskap, dom inom vården vill väl kanske inte jobba mä ngn som har ett handikapp.
har man ett handikapp & vill va inom vården, så är dä ett ganska stort minus!
asså, jag tror personligen att du inte skulle klara dej inom vårdyrket.
du får väl sluta torka bord på bk & motbevisa dom som tror som mej.


Svar: Okej, vad är det som får dig att tro att just jag inte skulle klara mig? Skulle vilja ha en motivering tack. :)
Anna

2013-02-14 @ 11:05:34
Postat av: Anonym

nope.
har fått info, (tänker inte hänga ut den som berätta eller vad som sagts) utifrån dä så vet ja att du inte skulle klara dej.
vrf jobbaru inte inom vården om du läst vård ämnen?

Svar: Jaha så du är en sådan person som tror på rykten? :) Jag tycker att det är bättre att bilda sig en egen uppfattning. Att jag inte är inom vården är för att för många personer har fördomar istället för att bilda sig en egen uppfattning. :) Hoppas du har haft en bra lördag. :) Kram
Anna

2013-02-16 @ 22:52:33
Postat av: Anonym

nej dä ä absolut inget rykte.
varför skulle folk på min arbetsplats ljuga om dej?
sök dej till ett boende & prova jobba ist, så bevisar du för folk att du kan.

Svar: Så länge du inte har bildat dig en egen uppfattning om mig, så är det bara löst prat som går på din arbetsplats, alltså rykten. Om vi struntar i vad andra har sagt och inte sagt, så vad är din personliga åsikt om just mig, under förutsättningen att du träffat mig? :) Nu pratar jag inte bara yrkesval och kompetens till det, utan över lag.
Anna

2013-02-17 @ 10:06:29
Postat av: Anonym

jag har en egen uppfattning, & nej dä är inte löst prat. men strunt samma då.
min uppfattning är ju att du inte skulle klara dej inom vården.
annars så skulle du, jobbat inom vården ist för bk, eftersom du gått ngt vårdprogram.
nu släpper jag detta, bara så duvet.
jag har inte menat å va elak, utan bara vart rak på sak.
motbevisa vården att folk mä dolda handikapp klarar av vårdyrket, lika bra som vi "normala"
då kmr jag & många andra ändra syn & inställning.

Svar: Jaha, då är du alltså någon som jag har jobbat med eftersom du är av den uppfattningen. Anledningen till att jag är på BK är för att jag INTE har fått chans att visa vad jag kan inom yrket. För att kunna visa det så måste samhället ändra åsikt och våga ge oss "onormla" en chans. Hoppas du får en bra dag. :) Kram
Anna

2013-02-18 @ 13:01:43
Postat av: Anonym

vem vet. vill inte ha någon kram från dej.

Svar: Du om någon borde ju veta. ;) Kramar på dig :)
Anna

2013-02-19 @ 19:29:09
Postat av: Anonym

vadå inte fått chansen? man kanske ska göra ngn praktik innan man kan börja inom vården...
du kanske inte har gjort dä?

Svar: Jag har gjort arbetspraktiker inom vården, inom kök och som städerska men svaren har bara varit "Vi har inte råd att anställa dig". Jag gjorde även arbetspraktik på BK ett halvår innan jag blev anställd. Och på andra ställen har jag inte ens fått chansen till praktik. Så därför är jag negativ i detta fall då det finns de som sa nedsättande saker till mig och kränkte mig vilket inte är rätt att göra.
Anna

2013-02-27 @ 09:01:56
Postat av: Mary

Anonym: Jag har också ett dolt handikapp, och det går finfint att jobba inom vården för det. Jag har gjort det sedan jag var sjutton och klarat det galant.

2013-07-22 @ 20:38:42
URL: http://banshee.devote.se
Postat av: Andreas

Företag drivs av vinstintressen och varje jobb går till den som är mest lämpad. När jag anställer kan jag inte tänka ur perspektivet att jag måste ge folk en chans. Den som är mest snabbtänkt, effektiv och gör jobbet klart så att alla är nöjda, får anställningen. Skulle personen ha en diagnos spelar det ingen roll, bara det inte märks på jobbet eller att det blir strul med kollegorna. Som anställd måste man anpassa sig efter jobbet. Och går det inte så kanske man får söka anställning via SAMHALL eller liknande?

Svar: En intressant aspekt. :)
Anna

2014-03-30 @ 22:27:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0