Ta emot en komplimang

Något som jag har svårt med är att ta emot beröm och komplimanger. Jag förklarar alltid bort dem, blir irriterad och nedvärderar mig själv på olika sätt. En gång i skolan så sa jag till min lärare att hon inte skulle ge mig för mycket beröm för då blir jag arg istället. Varför kan jag inte bara säga Åh, tack. Vad kul att du gillade det jag gjorde? Nej istället så säger jag, Äsch det var väl inget. Eller Nej, jag gjorde bara min plikt. Och jag har alltid tänkt om mig själv Vad då, jag är ju bara jag.


Vad då bara jag? Är jag inte värd mer än så? Jag har väldigt svårt att se det andra ser. Tobias kan sitta många gånger och säga att jag är fin. Jag tackar lite halvdant och visst känner jag mig glad men min egen syn på mig själv färgar ju av sig liksom. Så jag kan ändå inte glädjas av hans kommentar och uppskattning utan min egen syn hänger som ett svart moln i ett hörn och gör sig påmind om det kanske inte är så.


Så hur gör man då för att ändra sitt tänk? En bra start är väl ändå att börja reflektera över detta. Kanske prata med någon i sin närhet som också har lite kunskap om sånt här. Någon som också filosoferar en del. Jag har min syster Evah som har genomgått en hel del och arbetar mycket med sig själv och psykisk ohälsa. Vi byter ofta tankar med varandra, både stort som smått. Jag har också nu börjat läsa böcker av Mia Törnblom som skriver om ämnet. Än så länge är jag nybörjare själv och lär mig efter vägen. Ingen kan allt och ingen begär det heller.


Att få en komplimang är en gåva, säg tack och glädjs åt den!

Min vardag som arbetssökande

Ja, vad gör man som arbetslös? Jag går på ett arbetsmarknadspolitiskt program och sitter i möten i telefon, datorn eller irl. Jag söker en massa jobb och är aktiv som arbetssökande, annars får man inga pengar. Inget jobb heller för den delen. Utöver det så fixar jag med annat som ingår i livet, familjen, hemmet. Som tvätt, matlagning, städning, planering mm. Vi går upp klockan 6 för det mesta och sen är det fullt ös medvetslös.

Som kommande vecka så har jag 2 arbetsintervjuer, tandläkare, bilen på service, möte med Vänsterpartiet, möte med diakonen, söka jobb (jag kan söka 25 jobb på en dag), tvätta, handla. Det är ett heltidsjobb att vara arbetssökande för jag ska också lämna in närvaro rapport till Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen och bara det kan ta 3 timmar. Så jag kan sitta i 3 timmar med att ha möte, söka jobb och sen 3 timmar för att lämna in rapporterna. Så då har jag gjort 6 timmar på en dag. Så mina arbetstid är från 8:30 -14:30 men jag kan flexa lite så de dagar som Tobias inte kan hämta, hämtar jag istället.

Så det finns alltid saker att göra trots att man är arbetslös.


Vart tog energin vägen?

I flera veckor så har jag känt mig trött, apatisk, värdelös, orkeslös. Ingen energi eller lust att göra något, jag har försökt att ta mig igenom dagen, jag gjorde det som var det viktigaste. Laga mat, ta hand om Lily, söka jobb osv. Men så var det en dag som kroppen bara från ingenstans sa till mig att nej nu får du ta tag i saker.

Jag tycker ju om att baka, jag tycker om att pyssla och greja så varför gör jag inte det då? Så idag bakar jag matbröd och förra veckan bakade jag och Lily. Just nu regnar det för fullt och jag har bröd på jäsning och i ugnen, det blir frallor med vetekli. Ett gott och nyttigt recept, jag kan ha morötter i också men inte denna gången. Får se vad Lily tycker om brödet sen.

Ja, vad har vi gjort i helgen då? Jo, i fredags så duschade vi efter middagen och myste sen i Lilys rum. På kvällen så jag och Tobias på film och myste men båda var så trötta. Sen på lördagen så kom Lily och väckte oss vid 5:30 och det vara bara att gå upp typ. Vi fixade i ordning här hemma och sen åkte vi för att hämta paket och sen hem till farmor. Och där rensade Tobias bland sina gamla grejer, vi åt god mat och Lily lekte för fullt. På kvällen så kollade vi på en fånig film och den var lite smårolig men inte så att den blev någon favorit.

Igår så kom farfar på besök och Lily var väldigt avvaktande eftersom det är sällan vi har besök i samband med Corona men vi hade inte så mycket besök innan heller. Lily ville hjälpa till med maten så det fick hon göra. Så det blev skinksnitzel i marinad, hemmagjord klyftpotatis, ädelostsås och grönsakspytt. Efter middagen så gick vi ut en stund så att Lily fick leka. Men regnet kom och vi gick in och började med kvällsrutiner med dusch och förbereda inför idag.

Ja en fin helg blev det i alla fall. Bjuder på lite bilder.Pratat med Benjamin Ingrosso

Idag är föris stängt eftersom det är en röd dag. Det blev sovmorgon för mig och Lily. Igår kväll sov hon oroligt och kom in till oss och ville sova med oss. Det var så mysigt att vakna upp intill henne och mysa lite. Tobias hade inte hunnit gå till jobbet än så vi hann och träffa honom innan. Lily och jag åt lite frukost och sen slappade vi i soffan en stund.

Innan vi började baka så hade jag skrivit på Helgpasset P4:s Facebook att vi skulle baka så de skickade en förfrågan om de fick ringa mig vilket de gjorde. Så jag och Lily fick prata med Benjamin Ingrosso och programledaren såklart. Väldigt spännande och kul, lite nervöst men vad som helst kan hända när man har barn och pratar i radion. 😂 När vi hade pratat klart så bakade vi. Det var kul och kladdigt men det gick bra. Haha, så fort smeten var klar så körde Lily ner en sked och smakade. 🤣 De blev goda men i denna ugnen så måste man ha lägre värme antagligen. Jag tyckte det blev för gräddade men svårt att veta på förhand. Efter baket så diskade jag och Lily fick hjälpa till med det hon ville och se på barnprogram en stund. När allt var klart så satte vi oss i soffan och tittade på Pippi, vi har köpt hela serien på DVD. Samtidigt så ringde vi till mormor och morfar. Kort där efter blev det lunch och videochattade med pappa. När lunchen var klar så myste vi i Lilys rum till filmen Frost 2.

Efter filmen så fixade vi på balkongen och Lily hjälpte till. Så nu är balkongen klar för att kunna sitta där då och då, även för att kunna äta mat där ute. Haha, Lily blev så trött efter att ha hjälpt till så hon satte sig i en av stolarna och vilade. 😂 När pappa kom hem från jobbet så slappade vi lite. Jag skulle ha varit iväg på ett möte men de var tvungna att flytta på det för det hade kört ihop sig för dem. Så mötet blir på måndag istället. I alla fall så bestämde vi oss för att äta middag ute på balkongen. Det blev potatisbullar med bacon och lingonsylt men Lily fick korv istället för bacon. Sen blev det lite dans på Lily till bra sommarmusik.

Efter ett tag blev jag så trött så jag gick och la mig och vilade en stund. Det var så skönt! När jag vaknade så tog Tobias hand om disken och Lily och jag myste i hennes rum. Nu håller Tobias på med nattningen. Ja, jag skrev igår att han gjorde den men vi fick hjälpas åt för Lily var väldigt orolig av sig och hade svårt att komma till ro för att somna.

https://sverigesradio.se/avsnitt/170738


Vårdag i maj

Vilken dag! Jag lämnade Lily på förskolan och det var varmt och skönt redan i morse. Sen hem och fixa inför dagens möte, hade 2 stycken idag via datorn. Sen sökte jag massa jobb, tvättade, ringde samtal. När allt det var klart så slappade jag en stund och där efter var det dax att hämta Lily på förskolan. Jag hämtade idag eftersom jag skulle ta med henne till frisören.

När vi kom fram så blev det mellis i form av banan och vatten. Sen gick vi en liten runda och tittade på omgivningen eftersom vi var väldigt tidiga. Gick in till frisören och där ville hon ha mer mellis och jag hade packat med havrefras. Vi satt och tittade på Greta Gris (jag hade packat med plattan), sen tittade vi i tidningar och där efter ville hon spela lite. Hon satt och spelade ända fram tills det var dax. Hon satte sig i bilen som är där och så började frisören att fixa. Lily tycker om att få håret fixat så det var inga större problem idag och hon var med och sa vad hon ville. Sen fick hon orange färg i håret vilket hon tyckte var häftigt. Det syns inte så mycket dock.

När vi var klara så åkte vi hem och myste lite innan middagen. Efter middagen blev det mer mys och nu håller Tobias på att natta Lily. Sen får vi se vad vi hittar på med, jag är väldigt trött idag. Lily är också trött, massa bråk och skrik ikväll.

Månadens bok


Häxkarlen och monsterjägaren Geralt, 
upprätthåller ordningen mot de monster som plågar mänskligheten. Den sista önskningen är den första fristående novellsamling från den bästsäljande serien The Witcher, som inspirerade den Netflixserien och flertalet TV-spel.

Geralt av Rivia är en häxkarl, en man vars magiska krafter och livslånga träning har gjort honom till en slagskämpe och en skoningslös lönnmördare. Men han är ingen vanlig mördare: han jagar de brutala fiender som plundrar landet och attackerar oskyldiga. Den sista önskningen består av sju noveller som växlar mellan en nutid i vilken Geralt, efter att ha skadats i strid, vilar i ett tempel, och återblickar som följer Geralts farliga uppdrag och otroliga möten. Det är den perfekta introduktionen till den unika sagovärld som Andrzej Sapkowski har skapat.

Det tog tid för mig att läsa den här boken, mycket beror på en extrem trötthet som har infunnit sig men också yttre omständigheter. Jag har ju sett Netflixserien och älskar den, så kan vara därför som boken är svårare att ta sig igenom för mig.

Mina favoritkapitel i boken är Ett korn av sanning, Det minst onda, En fråga om priset och den sista Önskningen. Just för att man fäster sig vid dessa karaktärer i de berättelserna. De berättelserna är väldigt tajt skrivna och författaren förmedlar verkligen varje karaktärs känslor, avsikter, tankar och personlighet. Efter att ha läst boken och sett serien så är jag faktiskt nyfiken på spelet. Egentid

Igår hade jag lite egentid och det var väldigt skönt. Jag började med att gå till biblioteket och hämtade en hitta ut karta och sen över till solariet. Det var väldigt skönt att lägga sig där och bara koppla av. Det kändes så himla härligt att få den där tiden bara för sig själv.

När jag hade solat klart så gick jag över till Cool card och köpte en sak som Tobias hade bett mig om. Sen gick jag och kollade på kläder. Tyvärr var det en riktig dålig dag för att kolla på kläder. En svälld mage, tankar som sa att jag är tjock och ful för alla kläder och allt det färgade av sig på mitt humör. Jag gick in på Indiska och hittade 2 fina blusar men kände mig så osäker på dem, så jag bad säljaren att lägga undan plaggen åt mig. Jag gick in i lite fler butiker men mitt dåliga humör fortsatte tyvärr. Jag gav upp och gick och åt en god sallad. Efter maten så gick jag in i nån butik mer men fanns bara små, små kläder där också. Allt såg ut att vara till dockor typ. Jag menar, jag drar medium i alldagliga kläder men här var ju medium som XS. Så jag skulle behöva upp i XXL eller något sånt och då skulle det bli för stort i längden osv istället. Jag skrev ett ledsamt sms till Tobias och han skrev ett pepptalk till mig. Jag gick också in på ett Instagram konto, Kajjan som skrivit boken kroppspositivt föräldraskap. Jag kände Nej, fan! Jag ska köpa de två blusarna på Indiska. Så sagt och gjort så gick jag tillbaka till Indiska och köpte dem.

Sen började det regna och blev kallt. Jag som var på dåligt humör kände mig mer trött och ledsen när regnet kom. Så jag tog bussen hem och väl hemma möts jag av en glad Lily som kastar sig i mina armar med en glädje som inte går att beskriva. Jag visar dem vad jag har köpt och Lily älskar kläderna och säger åh, fin! 😍 Jag provar kläder och Lily tittar uppskattande på mig och säger fin. 😍 Senare sitter jag och Lily i hennes säng, då kramar hon om mig och säger Äää dig! ❤️ Det betyder Jag älskar dig. 😍 Så även om jag kände mig ful och tråkig så älskar min familj mig. 😍

Ja min egen tid blev kanske inte den bästa men det var ändå skönt att få vara Anna en stund och inte behöva tänka på någon annan än sig själv. Bästa var nog solariet. 🤩

Lär dig att säga nej

Jag har alltid haft svårt att säga nej och alltid försökt på alla sätt och vis att passa in, vara alla till lags och få bekräftelse på olika sätt. Men till vilket pris? Jo, att jag ändå står där i hörnet, bort vald och nedtrampad som en annan dörrmatta. Min självkänsla är söndersmulad totalt och jag undrar vad jag gjorde för fel. Jag gjorde ju som alla bad om.


Bara där har vi 1 fel, jag gjorde saker som jag kanske inte ville men gjorde dem ändå. Jag kanske ville ligga och läsa en bra bok istället för att hänga med den där vännen som ändå valde alkoholen före mig, jag kanske ville se den filmen som jag länge ville se men valde en annan för att han ville det. Jag lyssnade inte alls på vad jag själv ville utan gjorde saker som andra tycker att man ska göra. För sa jag nej så var jag tvungen att komma med världens utläggning till varför jag inte ville. Men jag ville så gärna vara som andra, jag ville så gärna passa in. Jag fick också alltid dåligt samvete om jag sa nej.


Något som jag har lärt mig sen jag blev mamma, jag behöver inte längre förklara mitt nej och få dåligt samvete för det. Det räcker med nej, jag kan inte nu. För alla vet att när man har barn så är man ofta upptagen, man har mycket att göra och att barnet ändå behöver sina föräldrar. Jag upplever att som mamma så har jag ändå fått bättre självkänsla i det sammanhanget i alla fall. Sen går det alltid att förbättra sin självkänsla och lära sig nya saker om sig själv. Jag sätter värde på andra saker idag och lärt mig att vara mer i nuet tillsammans med Lily. 

En helg hos mormor och morfar

För en vecka sedan så åkte Lily och jag till Grums och hälsade mormor och morfar. Vi åkte på fredag morgon och sov över där. Haha, Lily var så taggad på att få åka och ha med sin väska. 😂

När vi kom fram så ville hon ta sin väska omedelbart och visa mormor och morfar. Vi plockade in alla saker och gjorde iordning. Sen blev fika och mys. När middagen var på gång så fick Lily vara med och det skulle bli falukorv i ugn med ost och det roligaste var att Lily står med osthyveln och gräver i osten. 😂 Jag skrattade gött och hon trivdes verkligen att stå i köket med mormor. Sen fick hon hjälpa morfar att göra potatismos. Efter middagen så la vi oss i soffan och kollade på film, vilken film? Jo, Frost såklart. 😂 Den går på repeat numera. Och Lily sjöng också till sin favoritsång. Sen blev det Bolibompamys och natten. Det tog sin lilla tid för att få Lily att somna.

På lördagen så kom Evah och Melvin dit och så var det fullt ös medvetslös! 😂 Herregud vad ungarna härjade! Men eftersom det var så fint väder så gick vi ut på gården en stund och busade runt. Lily och Melvin fick sitta på gräsklipparen och Lily fick åka med morfar när han parkerade den. Åh, vad kul tyckte Lily. Åt god mat, köpte mat på Burger King och jösses vad Lily åt. Sen på kvällen blev det grönsaker och dipp. Lily åt mest gurka och morötter utan dipp. Det var kul att se Lily när hon tog för sig och hon åt med god aptit. Dessvärre blev nattningen inte så bra för när vi var ute på promenad så var Lily jätteledsen och mitt i allt så går vagnen sönder. Så när vi kom tillbaka till mormor och morfar så hoppade vi in i bilen och åkte en tur och där somnade hon som tur var 

Söndag morgon, en Lily som var på väldigt dåligt humör. Hon kan ha en jäkla humör på morgonen. Vi åt frukost och packade ihop våra saker. Hon var på rätt dåligt humör under dagen också och det blev lite bättre när vi kom hem. Men jag hade hittat en vagn som vi skulle kolla på så vi åkte iväg. Tyvärr så var vagnen för stor för vårt ändamål så det blev inget köp av den. Väl hemma igen så packade vi upp allt och fixade iordning.

Lily var så trött efter helgen men hon har haft det så roligt hos mormor och morfar. Men vi upptäckte att hon har verkligen kommit in i trotsåldern nu. Det är mycket kan och vill själv. Bjuder nu på bilder.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0