Valborgsmässoafton

Som alla andra år så firar jag och maken inte Valborg direkt. Det är alltid så kallt, regnigt och bedrövligt väder. Vi brukar kolla på någon film och bara chilla tillsammans i soffan. Det som skiljer sig i år är ju Corona då.

Idag har jag varit hemma från jobbet, problem med magen igen. Jag har legat i soffan och kollat på tv:n hela dagen och vilat. Kollade på en serie på Netflix som heter Locke & key, en thriller med inslag av fantasy. Lite trög start men fasen vad bra! Lily har varit på förskolan och haft roligt hela dagen, de hade dansat och lyssnat på musik. När hon och Tobias kom hem så var det enorm glädje på Lily. Så härligt när man får så mycket kärlek och glädje från sitt barn. Efter de kom hem så fixade vi middag, Pölsa (mosad hackkorv), potatis och rödbetor. Lily tyckte det var supergott och begärde 3 portioner, rätt små. Hon gillade inte rödbetor så hon fick lingonsylt istället. Efter maten så åkte Tobias iväg på ärende och jag tog hand om disken.

Sen blev det kvällsmat och Bolibompa, hon fick lite yoghurt och russin. Hon var inte så förtjust i russinen än men hon har inte testat det så mycket än. Nu sover hon för natten, det var svårt för henne att komma till ro i kväll men till slut så kunde hon somna. Vi har börjat titta på en ny serie (ny för mig) Band of Brothers, dock bara andra avsnittet ännu. Jag har ju hört talas om serien innan men aldrig sett den. Igår eftermiddag så gjorde jag och Lily plakat till 1:a maj. Ja tågen är intställda men det sker digitalt istället och jag vill ändå demonstrera så gott det går. 🙂

Hoppas att ni får en fin kväll trots allt.
 


Är det verkligen jämställt?

Något som jag har tänkt på allt mer och mer är jämställdhet. Jag vet inte hur det är i relationer där paren är samkönade men i heterorelationer så är det extremt vanligt och det jag syftar på är att det är inte alls så jämställt som många vill hävda. Jag menar, det är kvinnan som planerar alla barnens kläder, packar ryggsäckar, förbereder inför nästa dag, planerar kalas, skriver inbjudan, planerar presenter och olika besök, de städar, putsar och fejar. Det är kvinnan som bakar, julpyntar, påskpyntar, pysslar med barnen, planerar olika aktiviteter mm.

Exempel: Man har lagt barnen och ska plocka rätt på kvällen. Det mannen gör innan han sätter sig för kvällen: ställer rätt sakerna som ska vara på soffbordet och anser sig klar efter det. Det kvinnan gör innan hon sätter sig för kvällen: ställer rätt sakerna som ska stå på soffbordet, lägger rätt kuddarna i soffan, plockar med det sista i köket, plockar rätt på alla skor i hallen, tänder smålampor, kollar så skolväskan är packad och klar, planerar morgondagen så morgonen kan gå så smidigt som möjligt.

Inte undra på att vi kvinnor är trötta konstant när vi måste hela tiden agera som projektledare i allt vi gör för att ingen annan gör det heller. Tänk, hur skulle hemmen se ut om kvinnor gjorde som män? Fast vi kvinnor kanske borde bli mer Killräckliga...ett ord som jag läste hos mammasanningar, en podd jag älskar! Med killräcklig så menas det att vi borde kanske varva ner lite och inte stressa runt så. Men vem vill ha det rotigt när man kommer upp på morgonen och ska iväg till jobb, förskola och skola? Är det liksom inte stressigt nog utan att man ska behöva leta efter än det ena än det andra?

Så då till min fråga, är det verkligen så jämställt i våra relationer? Det ser ju ut som att kvinnorna fortfarande drar det mesta och mannen gör bara en liten del. Nu tänker säkert många, Ja men han tar ju ändå disken/soporna eller vad det nu än kan vara. Ja men vad gör du? Jo resten! När ska du som kvinna få vila, vara för dig själv, skita i lugn och ro, få duscha i fred, läsa en bok eller vad du nu än vill göra?

Nej, nu sätter vi ner foten och kräver ännu mera jämställdhet!




Jag ska övervinna min fobi

Jag har en enorm fobi för myror, den är så extremt stor så jag klarar inte ens av att se tecknade myror på tv:n. Jag har undvikit skogen på sommaren just för myror men även för spindlar, ormar, fästingar och alla andra småkryp som finns. Men i höstas så började jag fundera över hur jag kan lära Lily om skogen om jag inte vågar vistas i den. Så jag bestämde mig för att övervinna min fobi och gick ut i skogen.

Jag tog många skogspromenader under hösten och njöt av det stilla lugnt som finns där. Och nu under våren ska jag gå ut ännu mer i skogen för att övervinna min fobi. Som i helgen som var så var vi ute i skogen och där fanns det stackmyror, en av de sorterna som jag avskyr mest. Lily gick runt och jag såg dessa myror här och där, kände lite hur paniken kom krypande i kroppen. Men så tänkte jag, Nej det ska inte få hindra mig från att utforska skogen tillsammans med Lily. Så jag kämpade på trots paniken som infann sig. Jag vill inte heller överföra min rädsla till Lily men jag vill att hon lär sig vilka myror som man ska akta sig för. Än så länge går det sådär för mig med min fobi, kan inte ens googla myror för jag får panik. Men jag kämpar på och tänker klara av det.

Jag har faktiskt stått i skogsgläntor och skjutit pilbåge med myror omkring mig, även då lite panik men jag klarade av det. Jag tror att bara jag har något att fokusera på så kommer jag klara det. Jag kanske inte blir fri från fobin men såpass orädd i alla fall så jag kan vara med Lily och plocka svamp, bär och annat roligt i höst. Jag vill lära Lily om att skogen är så mycket mer än min fobi, att skogen är vacker och härlig.  Vad är era tankar kring detta? Hur kan man övervinna sin fobi?




En mammas tankar



Att vara mamma

Att vara mamma är det finaste som finns men även det tuffaste. En annan liten människa är beroende av en så totalt. Det spelar ingen roll hur trött du än är, hur ledsen du än är, hur hungrig du än är så behöver den lilla människan dig. Det kan vara så jävla tufft ibland när man har PMS, ungen är trotsig och du är själv just då och måste hantera alla utbrott som ungen får. Men så kommer de fina stunderna där man har mor och dotter tid (i mitt fall) och vi har spa, vi shoppar tillsammans, vi fikar tillsammans, ser på film eller vad det nu än kan vara. Det är just de här stunderna som väger upp alla tuffa stunder där man vill kasta in handduken och bara gräva ner sig.

Det finns inget finare än när man nyss har duschat och tösen sitter där nöjd och nyduschad på skötbordet och lutar sig fram för att ge mamma en kärleksfull puss. Eller som när man hämtar på förskolan och glädjen som lyser i hennes ögon när hon ser mig och ropar MAMMA. Alla de gånger som man har kämpat med nattningarna, vakat på natten för att hon mår dåligt blir till suddiga minnen för att kärleken från henne är så stor. Att få vara mamma är bland det härligaste som finns, jag känner mig så stolt över att jag är mamma också. Jag har också bra förebilder i min närhet. 

Till alla er mammor som kämpar där ute, ni är grymma! Ni är bäst! Kom ihåg det!




Träffade mormor, morfar och moster Sofie

Hejsan svejsan. Idag sov vi lite längre, skulle kanske ha sovit lite till om Lily inte hade vaknat och bajsat. Började dagen med att göra köttgryta och sen köra en maskin med tvätt. Tobias och Lily gick ut en stund och sen så åkte jag iväg och hämtade kläder som jag köpte av en annan mamma här i Karlstad. Väl hemma igen så kom mormor, morfar och moster Sofie förbi en sväng. Vi var ute i det fina vädret och Lily fick en sådan fin klänning och en gullig resväska. Det var skönt att få träffa dom, har saknat dom så mycket.

När dom åkte så åkte jag och Lily till Bergvik en stund och där handlade vi lite. Vi köpte likadana kepsar, solkräm till Lily och ansiktsrengöring till mig. Sen köpte vi lite annat inne på Coop. På apoteket så fick Lily ett mjukisdjur i form av Babba, hennes stora favorit, hon fick den av personalen. Vi tog en fika också tillsammans och det tyckte Lily var så mysigt. Hon fick sitta i en vanlig stol och äta, det var ju hur roligt som helst. Vi tog lite foton också. Hon somnade i bilen på väg hem och fick sova en kort stund. Vi har ju börjat med att korta av hennes vila på dagen då nattningarna har blivit svårare igen. När hon vaknade så myste vi i sängen en stund och så tittade vi i kassen jag hämtade i morse som var full i kläder. Så många fina plagg! Jag körde igång en ny maskin med tvätt och så fixade vi middag. Efter middagen så gick vi ut alla 3 tillsammans och gick först bort till farfar då vi hade varit på apoteket åt honom så vi lämnade medicin till honom. Sen så gick vi till en lekplats där Lily fick leka lite och busa.

När vi kom hem så diskade Tobias, jag duschade och Lily kollade på ett av sina favoritprogram på plattan. Sen var det dags för kvällsmat och vi åt tillsammans alla 3, mysigt att sitta ner tillsammans och äta. Efter maten så duschade Lily och Tobias. Sen dax för Bolibompa och nu ligger Lily för natten. Jag och Tobias ska se på några avsnitt av Doctor Who och mysa. Har ju lite god kaka och äta också. Även denna dagen fylld med aktiviteter, busigheter, äventyr och upplevelser. Hoppas att ni har haft en fin dag och ha nu en trevlig kväll.











Lily's första grillutflykt

Hej på er.
Vilken härlig dag det har varit. Lily vaknade tidigt och vi gick upp, fixade frukost och sen grejade vi lite. Fixade i ordning för att åka till Skutberget för att grilla. När vi var klara här hemma så ville Lily ut och springa runt på området så det var bara att gå ut.

När klockan var 9 så åkte vi till Skutberget och där mötte vi upp våra vänner, det är en annan familj som vi känner. Vi gick runt lite först, barnen fick gå själva en bit och sen när vi kom tillbaka till grillplatsen så tände vi elden och barnen sprang runt. Haha, Lily gick fram till en annan familj där och började socialisera. Sen ville hon vara vid vattnet, upp i skogen och utforska och busa runt. När vi sen började grilla så tyckte hon det var så gott med korv och det var bara att ge henne mer, mer och mer. 😂 Vi hade långa grillspett som var superbra och Lily kunde hålla i sin korv en kort stund med hjälp av pappa såklart. Sen hade vi med lite fika också. Hon ville hjälpa till med att göra upp eld, hon plockade pinnar, stenar och allt möjligt. Hon satt i vagnen sen och skrattade och såg så nöjd ut. Vädret var mulet till och från, svala vindar och när solen tittade fram så var det så underbart. På vägen hem så somnade Lily snabbt och vi svängde snabbt in på apoteket. Lily var mer eller mindre däckad och sov ungefär 30 minuter. Sen så var det fullt ös medvetslös igen.

Väl hemma så vilade jag, vi körde en maskin med tvätt och Tobias och Lily var ute en stund i lekparken. Nu ligger Lily för natten och vi ska snart se på Family Guy Star Wars och äta gott. Vi är så trötta efter dagens äventyr och min rygg värker, den har gjort det i några dagar nu. Hoppas att ni har haft en bra dag.
















En riktig utedag

Idag har vi varit ute nästan hela dagen och det har varit så underbart väder. Lily vaknade tidigt idag och var vrålhungrig och hade typ ätit upp sin frukost när jag satte mig för att äta min. Vi äter lite olika frukost, Lily fick Mannafrutti och macka idag, jag åt macka med kokt ägg och Tobias åt havregrynsgröt. Efter frukosten så kollade vi på film, det blev Nalle Puh och sen gick vi ut.

Haha på vägen ut så ville Lily ta soppåsen med sig. 😂 Hon vill verkligen hjälpa till på alla sätt. Väl ute så gungade vi, åkte rutschkana och gick runt. Lily plockade blommor också i samladd i sin hink. Sen ville Lily spela boll och försökte spela basket, det var så roligt se henne utforska bollen. Vi var ute ca 1,5 timme och sen in och äta lunch, Lily var så hungrig och slukade lunchen i ett nafs. Efter lunchen så tog jag och Lily en promenad på 3 timmar och det blev hela 8.78 km. Lily somnade snabbt och vaknade när hon hade sovit ca 1 timme och 20 minuter, vi plockade vitsippor, tittade och lyssnade på naturen. Hon fick gå själv en stund och det var spännande och jag vände vagnen så hon fick åka vänd från mig. Åh vad kul det var! Hon älskade verkligen att åka åt andra hållet men ändå höra mig.

Väl hemma så blev hon så glad när pappa kom ner och hjälpte mig upp med allt. Vi hade lite saker och bära upp. Tobias hade fixat middag och idag blev det lax i ugn med purjolök och fetaost med klyftpotatis, vitkålssallad och grönsallad. Dock tyckte inte Lily att det var så gott med lax så hon fick biff från igår istället. Nu diskar Tobias och jag vilar och Lily tittar på sina favoritprogram. Jag ska snart börja förbereda för dusch och morgondagen. Hoppas att ni har haft en underbar dag. Min dag har varit fantastisk och underbar. ☀️


















RSS 2.0