Skolios

Jag har Skolios och det är en sjukdom. Skolios innebär att ryggraden är krokig i sidled. Skolios är vanligare hos flickor än hos pojkar. Med skolios menas att ryggraden är krokig i sidled. Krokigheten leder till en samtidig rotation av kotorna. Rotationen kan även påverka bröstkorgen och ge en puckel på den ena sidan av ryggraden. Den vanligaste formen av skolios visar sig ofta i anslutning till puberteten, då man växer som fortast. Det inträffar hos flickor i 11–13-årsåldern och hos pojkar i 13–15-årsåldern. Fler flickor än pojkar får en skolios som blir så stor att den behöver behandlas. I mitt fall så upptäcktes det tidigare än 11 års ålder och jag har rätt mild ändå. Det finns det som behöver operation och jag har turen som slipper det.Krökningen av ryggraden fortsätter att växa så länge barnet växer. Det är vanligt att ha en lindrig skolios. En lindrig skolios behandlas bara i undantagsfall. Ibland försvinner krökningen om du sitter eller ligger. En sådan lindrig skolios kan också bero på att benen är olika långa och att bäckenet är snedställt. För mig är det att det vänstra benet är kortare än det högra. Ofta är orsaken till skolios okänd, men ibland är den medfödd.

Skolios upptäcks ofta av skolläkaren. Detta kan vara tecken på tidig skolios:
När barnet böjer sig fram är bröstkorgen olika stor på var sida om ryggraden.
När barnet står upp är skuldrorna olika höga
Midjan är inte symmetrisk
Bäckenet ser inte rakt ut.

Det är mindre troligt att du får några besvär av din skolios, även om krökningen syns. I vissa fall kan en måttlig skolios leda till trötthetskänsla och värk i ryggen. Vilket jag har ofta och det kan vara så illa så jag inte kan rör mig på några timmar.  Det är bara om skoliosen är kraftig – mer än 30 grader – som den kan ge ryggsmärtor. Om skoliosen är mycket kraftig kan den ibland till och med påverka andningen.
Skolios kan inte förebyggas. Du kan inte heller framkalla skolios genom att till exempel bära tungt. Det bästa är att vara fysiskt aktiv och motionera regelbundet om du har skolios. Om krökningen beror på att benen är olika långa kan ett specialanpassat inlägg i skon eller högre klack hjälpa. Det har jag på massor av skor, därav kan det vara svårt med högklackat osv. En sjukgymnast kan ge råd om lämpliga övningar som stärker rygg- och magmuskler. Men det finns ingen särskild sjukgymnastik som påverkar själva krökningen av ryggraden.

Det bästa för ond rygg är ändå vattengympa, simmning, promenader och avslappning.


Bild lånad och en del av informationen tagen från http://www.vardguiden.se

Kommentarer
Postat av: FITspiration

Jag har också skolios, är tufft i vissa lägen och har ännu inte gjort något åt den då den är "mild".. :(

2012-03-02 @ 02:14:36
URL: http://fitspiration.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0