All detta näthat

Det har blivit så lätt att vara elaka mot varandra, att kränka varandra, att hata varandra mer eller mindre. I och med våra sociala medier så kan vi skriva ut våra åsikter och många tyckts tro att det är helt okej på internet att skriva nedsättande ord och kränka andra människor.

Men något ni ska ta i beaktande är att orden som står skrivna på en dataskärm, mobil eller en surfplatta är lika sårande och elaka som när ni yttrar dem verbalt. Orden blir inte mindre sårande för att de står i skrift på en skärm.

Vart har respekten tagit vägen? Vart har mänsklig värme tagit vägen?

Jag har blivit utsatt för mycket den sista tiden på olika medier och jag tycker inte att det är okej. Vem ger dig rätten att skriva nedsättande och elaka saker? Varför gör du det? För att få respekt? För att få respekt så måste du förtjäna det också genom att visa respekt till andra.

När jag har sett på Trolljägarna på TV 3 så har många sagt "Jag förstod inte att det var på riktigt. Jag menade inte att såra dig." Där känner jag lite "Vad då inte på riktigt? Blir orden mindre riktiga bara för att de är skrivna på internet?" Vad är det jag missar här? Är internet på låtsas?

Nej, jag kommer aldrig förstå mig på detta. Vad är era tanka om detta? Dela gärna med er fast i god ton. Alla nedsättande kommentarer kommer jag inte godkänna. 💜


Kommentarer
Postat av: Mathias

sånt är tråkigt .. en del är tyvärr dumma som inte fattar att det är minst lika kränkande sårande även om man sitter och skriver på datorn och ändå precis som i verkligheten ... man reagerar med "Jag förstod inte att det var på riktigt. Jag menade inte att såra dig." eller det va inte på riktigt du tog inte åt dig ? hon/han vet att vi bara skojar ju bla bla bla ... det finns inget mänsklig värme i dagens samhälle vi är som förprogrammerade robotar som ska prestera iom dagens utseendefixering skönhets ideal samt andra faktorer det samhälle vi har idag är hårt kallt dömande efter kriterier som bygger på en ytlighet som bara blir värre och värre som grundar sig i normer och värderingar som enbart återspeglar perfektion status klass utseende mm men det finns inget mänskligt värde ingen värme bara hårda ord som kan göra någon annan ledsen men det finns inga känslor bara det där lilla ordet "Ful!" .. oavsett om man inte menar det eller inte så är det väldigt sårande att få höra och för någon som fått höra det ofta många gånger om att man är ful gör det jätteont man kanske inte visar det men inombords skriker det att ett sånt litet ord kan göra så ont och göra sån skada på någon annan ord kan när det används ha stor kraft vi behöver lära oss mera om mänskligt värde värme ödmjuk het bli bättre på att använda det där lilla ordet förlåt

Förlåtets Makt

Förlåt är ett ord som är starkt och magiskt
Förlåt kan läka inre sår
Förlåt kan öppna nya vägar att gå på
Förlåt kan vara första steget till att lära känna en person på nytt
Förlåt kan rätt använt visa att man förstår man gått för långt
Förlåt kan vara första steget till att erkänna för sig själv man har sina egna begränsningar
Förlåt kan vid rätt tidpunkt lindra stor smärta och sorg
Förlåt kan lätta på en tung börda inombords
Förlåt är hjärtats egna språk när det gör ont
Förlåt kan alltid ge tillbaka

jag vill bara få säga till dig Förlåt .....

Svar: Sant. Det är dock inte bara utseende det handlar om utan ens värde, ens personlighet mm. När man skriver nedsättande ord så tar man ner någons annans värde och då behöver det inte ens vara utseende utan det kan handla så enkelt om lchf, kläder, om man har råkat göra ett stavfel mm.
Anna

2016-08-31 @ 11:47:51
URL: http://nouw.com/aspergers
Postat av: FrökenTV, bloggen om tv och film

;/

Svar: :/
Anna

2016-09-01 @ 11:52:20
URL: http://efji.blogg.se/
Postat av: Elise

Håller med till till 100%, förstår inte alls hur man kan hålla på som vissa gör!

Svar: Nej, ibland är det bara för mycket och det är inte okej alls.
Anna

2016-09-01 @ 15:54:02
URL: http://elisebags.se
Postat av: Svart-Stina

Håller med, varför skulle inte det skrivna vara lika verkligt? Är väl snarare så att det kan vara svårt att få bort saker skrivna på nätet (om det inte är något man kan radera själv), så det blir kvar längre och för fler att se än en elak kommentar någon kläcker ur sig i verkligheten...

Svar: Precis, det är svårare att få bort orden från nätet. Men som någon sa i ett tvprogram att det är inte slagen som gör ondast utan de hårda orden som etsar sig fast i ens minne.
Anna

2016-09-01 @ 16:12:11
URL: http://www.svartstina.se
Postat av: Lina - The Movie Freak

Man få inte ha olika åsikter heller har jag fått lära mig. Bara för att jag tycker en viss sak om ett visst ämne så är jag både dum i huvudet, sjuk och borde avrättas. Något jag råkar får höra var gång jag går in i diskussioner om djurens rättigheter, jag står nämligen alltid på djurens sida och hade lätt kunnat mörda en djurplågare. Men ajabaja, så få man inte alltid säga och tycka.

Svar: Jag har fått uppleva lite av det jag med. Alla har rätt till åsikter men sen får man tänka hur man uttrycker sig. Har du läst mitt inlägg om misshandel av djur? Jag blev så arg så jag var tvungen att skriva det.
Anna

2016-09-01 @ 16:47:43
URL: http://themoviefreak.se
Postat av: Marina

Helt sjukt med allt detta näthat.

Det finns så många som skyddar sig bakom en skärm och tror att det är helt ok att göra precis som man vill. Skamligt!!
Det verkar inte som att de tror att det är på riktigt.

Jag har lyckligtvis klarat mig i från detta, än så länge, men jag blir arg när jag hör att andra blir drabbade av det.

Alla har rätt till en åsikt men de måste också inse att alla tycker olika och har olika värderingar. Jag tycker att om man inte har något vettigt och trevligt att säga eller skriva kan man lika gärna låta bli.


Svar: Precis. Jag skrev i ett tidigare inlägg; har du inget snällt att säga så var tyst. Alla har rätt till egen åsikt men man får tänka på hur man uttrycker sig. 😊
Anna

2016-09-02 @ 13:23:21
URL: http://minasvarld.blogg.se
Postat av: Lina - The Movie Freak

SV: Jag är inte alltid så smidig när jag uttrycker mig och speciellt inte om det rör ett ämne som gör mig förbannad, som djurplågeri. Då spottar jag ur mig ord innan jag hinner tänka hur de låter.

Nej det har jag inte läst, men ska se om jag hittar det. Men du få väldigt göra ge mig länken till det inlägget, jag litar inte riktigt på mina sökkunskaper =)

Svar: Nej, man är inte så smidig alla gånger om det är ämnen man brinner för. 😊 Jag kan själv gå på lite mycket ibland. Du hittar inlägget här med misshandel av djur http://annaspilar.se/2016/august/misshandel-av-djur.html
Anna

2016-09-02 @ 19:23:02
URL: http://themoviefreak.se
Postat av: Mimmi

Håller med dig! Det är så jäkla onödigt... Och fegt! Att man liksom tror att man kan gömma sig bakom en datorskärm

Svar: Precis. Och mer parten av de som skriver är anonyma vilket jag anser är fegt. Stå för det du tycker i alla fall. 😊
Anna

2016-09-02 @ 20:16:19
URL: http://www.mimmipiggthebest.blogg.se
Postat av: Tess

En del tycker tyvärr att det är "skoj". Precis som mobbare IRL så är det roligt för dem att få reaktioner. Patetiskt! Sedan finns nog de som inte förstår att det skrivna är lika allvarligt som det sagda. Jag tycker man borde ha med detta hela tiden i skolan. Netikett, etik på nätet, källkritik o.s.v. Det är extremt viktigt! Det är så sjukt att det inte längre är "jag tycker inte som dig" utan mer "tycker inte du som mig så hoppas jag du våldtas, misshandlas och dödas". Helt orimliga proportioner och fruktansvärt att bete sig så!

Svar: Vilken bra idé att inför det i skolan. 😊 De får ju lära sig där om irl så varför inte om nätet. Inte för att alla tar fasta på det irl delen men ändå. 😊 Någonstans måste man ju börja. 😊
Anna

2016-09-02 @ 20:19:37
URL: http://highlandertess.blogg.se
Postat av: radhuslivet.se

Det är väldigt tråkigt med näthat, men också i "verkliga livet". Jag har (är) varit utsatt för båda och det är ett helvete. Tyvärr är nog det enda man kan göra, att försöka bli starkare som människa och lyckas strunta i allt hatande. Många kramar till dig och tack för att du tar upp ett viktigt ämne!

Svar: Ja, det är verkligen tråkigt. Jag har också blivit utsatt för båda. Det på internet går i perioder och i det verkliga livet har det blivit bättre. :) Tyvärr är det inte alla som har den styrkan att stå emot allt hat. :( Tackar, kramar tillbaka :) Detta är ett viktigt ämne som bör belysas ännu mer än vad det gör. :)
Anna

2016-09-02 @ 23:41:43
URL: http://radhuslivet.se/
Postat av: puq

å, så bra att du tar upp det här ämnet, och så tråkigt att du själv har blivit utsatt!
mötte själv en av de män som hotat och hatat mig på nätet i en rättegång i början av året. hans egen förklaring var att han hade "blivit demoraliserad av internetlandskapet", att han hade "haft ett stressigt arbetsår", samt att han varit alkoholpåverkad, vilket hade försämrat hans omdöme.
han blev dömd både för sexuellt ofredande och för olaga hot, och nu används domen (avidentifierad, naturligtvis!) i undervisningen på åtminstone en högstadieskola - bra, tänker jag, eftersom det här är ett problem som verkligen måste lyftas bland unga! förhoppningsvis kan det få folk att tänka efter en gång till innan de näthatar, och dessutom behöver unga veta vad en kan göra om en blir utsatt för hot, hat och ofredanden på nätet.

Svar: Tackar :) Kul att få så mycket respons på det också. :)
Ja, jag klarar mig ändå men det fick mig att fundera lite och det har inte gått så långt som till rättegång som tur är. Usch, jobbigt att behöva genomgå detta. Vad det hans ursäkt? :/ Jisses, jag blir ju mörkrädd. Skönt att han dömdes ändå.

Ja, vi måste lyfta fram frågan ännu mer. Tillsammans kan vi nå en förändring. :)
Anna

2016-09-03 @ 13:39:10
URL: http://puqs.blogg.se
Postat av: Hanna Karlsson

Jag fattar inte hur man inte kan förstå att ord skriva på internet gör lika ont som att säga det direkt till personen öga mot öga.

Svar: Nej, inte jag heller. :( Det är verkligen sorgligt att många inte förstår bättre.
Anna

2016-09-03 @ 16:49:52
URL: http://hannafialotta.blogg.se/
Postat av: EmmaLisa

Håller med dig helt. Jag förstår verkligen inte hur det kan kännas okej att skriva kränkande saker till någon annan via nätet. Det är lättare att kränka någon över en skärm än att kränka någon öga mot öga och de flesta tror jag inte riktigt vågar stå bakom sina ord och utger sig därför för att vara anonym. Det blir som en låtsatsvärld där de kan säga precis det de vill för att väcka en reaktion.

För min del så skulle jag aldrig säga något elakt om någon till någon eller bakom dennes rygg. Har jag något elakt att säga om någon så brukar jag hålla det för mig själv. Om jag tex. inte tycker att blusen som kvinnan på bilden har så kommenterar jag inte och påpekar att den är ful. Hon kanske älskar den blusen, varför ska jag då lägga mig i egentligen? Det är inte direkt som att blusen berör mig på något sätt. Håller du med?

EmmaLisa

Svar: Precis, det är som en låtsasvärld men det de inte inser att den är lika verklig som irl. Men som du skriver så vill de väcka en reaktion, ha uppmärksamhet osv.
Ja, samma för mig. Jag skulle aldrig kommentera om jag tycker något är fult, däremot skriver jag om jag gillar något. Jag vinner inget på att skriva till en tjej att hennes blus är ful. Jag vinner mer på om jag skriver att blusen är fin.
Anna

2016-09-04 @ 16:05:19
URL: http://www.emmalisaphotography.blogg.se
Postat av: Lena

Kan inget annat än att säga att jag håller med dig helt och fullt det är så himla trist med den kyla som sprids på nätet . Extremt illa tycker jag att det är så mycket skit får förekomma på sidor som ska vara så kallade säkra för barn och ungdomar&barn men inget eller väldigt lite görs för att stoppa de som missköter sig och inte kan hålla sig till de tydliga regler och villkor som finns! Att återinföra netikett på schemat i skolan tror jag vore bra men framför allt så måste det ju börja pratas mer om det..inte bara att ungas hälsa blir sämre utan också varför!

Svar: Precis. Vissa sidor ska vara säkra för barn men är verkligen inte det. Ja, man måste börja prata om den mer. Ju mer man lyfter fram frågan ju mer uppmärksammas den. :)
Anna

2016-09-06 @ 10:59:25
URL: http://wwww.mspbubblet.blogg.se
Postat av: Viktoria - Natives of Yggdrasil

Håller med dig.

Det är ungefär som att människors förnuft, beteendespärr och känslor försvinner när de sitter bakom en skärm.

Personer som agerar på detta sätt, tror jag enligt min personliga åsikt, ofta människor som mår dåligt över något privat. Människor som mår bra, är glada och nöjda med tillvaron vill inte sprida negativ energi och vara elaka med vilje. Att näthatare sedan slipper möta personen dom sårar, gör det lättare för dem att fortsätta då de inte behöver "hantera" personens känslor på riktigt, som man skulle få lov att göra i det verkliga livet, öga mot öga.

För näthataren blir det bara skrivna ord – medans mottagaren, blir träffad på riktigt.

Det är inte det lättaste att bli av med denna typ av människor heller, troligtvis kommer de alltid existera. Det vi som vuxna kan göra, är att lära barn och ungdomar runt oss hur man beter sig.. Även på nätet! Hur det än är så är det år 2016 nu, kanske är det dags att inom skolväsendet börja diskutera och prata med barn om just näthat, för användandet av sociala medier och internet har sjunkit i åldrarna ganska drastiskt senaste åren.

Svar: Precis. De som mår bra och trivs med sitt liv sitter inte och skriver elaka kommentarer på internet för de har annat för sig än att vara elaka. Det är främst de som mår dåligt i sig själva precis som med mobbarna. Man kan se det som ett rop på hjälp, sen om de vill ta emot hjälpen var en annan sak. Sant, de behöver inte möta konsekvensen på samma sätt som irl utan här på nätet kan de gömma sitt ansikte. Men det kan de inte irl.
Mycket klok tanke där. För näthataren blir det bara några ord skrivna på en skärm men för mottagaren blir det så mycket mer.

Ja, de kommer alltid att finnas men vi kan minska det genom att lära barn och ungdomar redan i skolan om hur man behandlar andra på internet. Etik och vänlighet på internet helt enkelt. Sen borde lagen skrivas om så att det blir bättre för alla. Skolundervisningen borde hänga med i utvecklingen och ha på schemat om Etik på internet.
Anna

2016-09-10 @ 16:48:42
URL: http://www.nativesofyggdrasil.se
Postat av: Emilie Levinsson

Det finns ingen ursäkt till elaka personer. Ingenting kan bortförklaras när man skriver nedsättande och elaka kommentarer till andra människor. När man är säker i sig själv känner man inte för att trycka ner andra människor och det är det dessa personer inte förstår... Själv har jag aldrig någonsin känt ett behov att vara så feg att jag skriver en anonym och kränkande kommentar till någon annan. Usch säger jag bara...

Riktigt starkt av dig att skriva det här inlägget och även berätta att du själv har varit med om det! Du verkar vara en sådan vänlig och fin människa som absolut inte förtjänar nedlåtande kommentarer!
Kram <3

Svar: Nej, det finns verkligen ingen ursäkt till att vara elak. Har hört många ursäkter som: Förlåt men jag var bakfull, Förlåt jag var stressad , förlåt men det är svårt med ekonomin mm.
Jag har aldrig heller haft behovet av att kränka andra på något sätt vare sig på internet eller i verkliga livet. Jag har varit osäker på mig själv och kan vara det än men inte kränker jag andra för det. I mitt fall så kränker jag mig själv istället.

Tackar, Kul att inlägget väcker så mycket respons. Jättekul och se alla kommentarer och alla tankar omkring detta. Är det något som jag avskyr i livet så är det mobbning. Jag har varit utsatt i barnåren och även nu i vuxen ålder för mobbning på olika sätt. Åh, tack så mycket. :) <3<3
Anna

2016-09-10 @ 22:00:15
URL: http://loveyourbody.blo.gg/
Postat av: GeorgVanHalen

Jag tror folk helt enkelt har för mycket tid att döda. Jag menar.. Säg att du jobbar i 14 timmar varje dag. Kommer hem alldeles trött. Nästan för trött för att äta... Går du verkligen in på "random" bloggar och skriver hat då? Knappast. Inte ens värsta näthatarna skulle göra det.

Jag tror en del av näthatet beror på ren understimulans!

Svar: Kanske finns dem som gör det, men de är inte många. Kan hålla med dig med understimulans.
Anna

2016-09-11 @ 12:36:33
URL: http://georg.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0