Varför firar vi lucia?

Jag har tänkt på den senaste debatten angående Åhléns reklam. Många anser att det är vår nordiska tradition men som jag fick lära mig i skolan så är det en sammanslagning av flera olika folktroer både här i Sverige, Italien, Tyskland med flera.
 
Själva Lucia är ett helgon från Sicilen, i Syrakusa så genomförs firanden av heliga Lucia den 13 december samt i maj. Sedan några år tillbaka brukar också en Lucia och några tärnor av svensk typ delta i sankta Lucias procession i Syrakusa. Helgonet Lucia är även populärt bland barn i vissa delar av nordöstra Italien, där hon ger presenter till snälla barn och kol till stygga barn. I delar av Italien förekommer en luciatradition som helt skiljer sig från den svenska. Denna tillhör romersk-katolska kyrkan och ordet Lucia kommer från latinets Lux som betyder ljus.
 
Vår Lucia grundar sig främst på julfasta och årets längsta natt. För från medeltiden finns det uppgifter på att julfastan började. På 1300-talet, så gällde julianska kalendern  i Sverige och Finland och lucianatten var årets längsta natt och då ansåg man att övernaturliga makter var ute och härjade och att det därför var bäst att hålla sig vaken. Årets längsta natt var detsamma som midvinter och fungerade som motsvarighet till midsommaren. Traditionen kan ha sitt ursprung i en hednisk ljusgudinna.
 
Lussi, ja vad är det? Lussinatten inträffade 13 december och det var då som Lussi eller Lussekärrningar kom på tröskeln och bringade olycka över andra. Det var alltså en kvinnovarelse med onda egenskaper som demon eller häxa. I vissa trakter var det Lussegubbe, om inte barnen var snälla så kunde Lussi komma genom skorstenen och röva bort dem. 
 
Ett annat ursprung kan vara Lekbrudar som fanns på olika håll i landet precis som pingstbrud, majbrud, midsommarbrud eller blomsterbrud. 
 
Herrgårdarnas firande eller Christkindlein kommer från Tyskland. Allmoge såsom Herrgårdar firade med mat och dryck. I herrgårdarna på 1800 talet uppstod en tradition att en vitklädd kvinnogestalt gick med i lussevakandet. En del av gårdens kvinnor fick klä sig i vitt och ha en ljuskrans på huvudet. Traditionen tros komma från Tyskland på 1700 talet där en flicka fick klä sig för att vara Christkindlein med ljuskrona som symboliserar glorian. Denna gestalt tros ha koppling till bilden av Jesusbarnet i krubban.
 
Så helgongestalten Lucia i svensk tradition, Lucifer, som sades vara extra aktiv den natten. Namnet Lucifer ligger när till latinets Lux som betyder ljus. Men sedan att hötidlighålla och besvärja solens återkomst har mer med kristna rötter. Detta med röda sidenband som Lucia bär idag säg symbolisera Lucias martyrdöd. Utöver det har inte Luciagestalten en väldigt liten koppling till helgonet Lucia.
 
Enligt folktron här i Sverige så var 13 december en farlig natt för att övernaturliga krafter härjade vilt och djuren kunde prata. Luciafirandet och besläktade traditioner har genomgått olika förändringar genom olika århundraden, omkring sekelskifte 1900 så kommer en gemansam och allmän utspridd luciatradition i Sverige. Vår morderna lucia har sina starkaste rötter i Västsverige, Dalsland, Värmland, Bohuslän, Västergötland och som sen spridit sig till resten av Sverige.
 
Ja, som ni ser så är det en sammanvävning av flera länders folktro och religoner. Varför jag firar Lucia? Jo, det är för att det är så vackert med körsång, man samlas för att lyssna, man samlas för att umgås, man tar i ljuset in i den mörka dystra vintern (som är extra dyster utan snön). Jag firar lucia för att sammanväva andra männsikor. Mötet med andra oavsett ras, religion, läggning osv är så underbart. Jag får ett kulturellt utbyte av Lucia och jag har börjat med att vaka in lucianatten på bio tillsammans med andra filmälskare. Där är alla välkommna oavsett hudfärg, kön, ras, tro osv. Alla är lika mycket värda och den som vill vara lucia får vara det för mig. Vad gör det om lucian är mörk? Vad gör det om lucian inte ser svensk ut? Helgonet Lucia kommer aldrig bli svensk hur nir än bär er åt, hon kommer för alltid komma från Italien och ha mörkt hår. Så vad gör det om vi har en lucia med mörkt hår? Vad gör det om lucian är mörkhyad? Inget för det finns mer här i världen än så. Ja, vi ska bevara våra traditioner men tänk på att vår luciatradition har redan genomgått så många förändringar genom olika århundraden. Till att börja med så var det ju ändå ett sätt att mota bort Lucifer. För jag personligen tycker Lucia är vacker oavsett hur denne ser ut. Mörkt hår, ljust hår, rött hår, grått, hår, mörk hy, ljus hy, oavsett längd och bredd. Alla är vi vackra som vi är. <3
 
Vad är era tankar om detta? Dela med er om tankarna och har ni något att tillägga i historian så gör det. Jag har hämtat allt från: https://sv.wikipedia.org/wiki/Lucia 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0