Veckans film #112

 

Niceville (originaltitel: The Help) är en amerikansk dramafilm från 2011 i regi av Tate Taylor. Filmen är baserad på Kathryn Stocketts bästsäljande roman med samma namn.

Filmen skildrar bland annat situationen för afroamerikanska kvinnor som arbetar som hembiträden för vita överklassdamer i 1960-talets Mississippi. Emma Stone spelar rollen som socitetsflickan Skeeter som vill bli författare och kommer i kontakt med hembiträdena Minny och Aibileen, spelade av Octavia Spencer respektive Viola Davis. Filmen hade premiär 10 augusti 2011 i USA och 23 september 2011 i Sverige.

Inför Oscarsgalan 2012 erhöll Niceville fyra nomineringar, bland annat för Bästa film.

SkeeterAibileen och Minny är tre damer från olika samhällsklasser och etnicitet i Mississippi under 1960-talet. De bygger upp ett osannolikt vänskapsband kring ett hemligt skrivprojekt som bryter mot samhällets regler och som sätter dem alla i riskzonen. Från deras osannolika pakt framträder ett anmärkningsvärd systerskap, som bibringar dem alla modet att överskrida de linjer som avgränsar dem. Det ger dessutom insikten om att ibland kan dessa linjer passeras, som även kan innebära att de kan få en hel stad mot sig med tvinga stadsborna att stå öga mot öga med förändringens tider.
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0