Att skaffa barn

Detta med att skaffa barn som 35 år eller äldre innebär en risk som kvinna. En massa risker som missfall, högtblodtryck, moderkaksavlossning, för tidig födsel, utdragna förlossningar och kejsarsnitt. Eller att barnen dör under graviditetens senare del. Jag säger inte att det blir så för alla men kom inte och säg att jag har hela livet på mig för det har jag inte. Jag är inte negativ men jag ser till fakta och försöker även minska risken för den depression som kan uppstå om man intalar sig det felaktiga att man har hela livet när man inte har det.
 
Jag tänker inte lyssna på dessa galna idér om att vänta då min kropp kanske inte kan få barn om 5 år, jag vill inte kämpa som en dåre med sex och alla tester utan jag måste se till fakta och försöka nu under tiden som jag är fertil. Bara för att Petra lyckas med att bli gravid när hon är 40 så kanske jag inte har samma tur och ska jag behöva bli barnlös för att andra tycker jag ska vänta? Det kanske tar 2 år innan vi ens får till första bebisen och redan där är det fullt med risker.
 
Det finns även risker för mannen så det är inte bara kvinnan. Det finns en mångdubbel risk att barnen får autism, schizofreni, Downs syndrom eller att de föds för tidigt kopplad till fäder över 40. 
 
Att få missfall är vanligare hos äldre förstföderskor än hos yngre, risken är allstå TRE gånger större bland kvinnor över 45 alltså 23 procent än bland tonåringar därmed 8 procent. Risken att barnet dör sent under graviditeten, under förlossningen eller inom de första levnadsdagarna är sex gånger så stor för en kvinna som är över 45 därmed 3 procent än för en i 20–25-årsåldern alltså 0,5 procent. 
 
Jag vet mycket väl om riskerna och därför tänker jag inte lyssna till att vänta då många säger att man har all tid i världen, men fakta är att den tiden finns inte!
 
All denna fakta är hämtad http://www.viforaldrar.se/bli-gravid/aldre-foralder-risker-och-
 
 

Kommentarer
Postat av: Anonym

Självklart ska ni skaffa barn, det är ingen idé att bry sig om andras åsikter. Som du säger kan det ta flera år innan det ens tar sig. Lycka till!

Svar: Nej, det har du rätt i. Men tankarna snurrar ju runt ändå ibland tyvärr. Tackar 😊
Anna

2016-07-06 @ 07:11:32
Postat av: Tobias

Håller med dig älskling.

Svar: :)
Anna

2016-07-06 @ 09:58:05
Postat av: Josefina

Jag tror inte man enbart ska stirra sig blind på statistik för varje person är individuell och har sina egna förutsättningar! Jag tillhör gruppen 20-25 år men har haft två missfall i v11-12 och ett missfall i v.19 innan denna graviditet som faktiskt snart är fullgången :) Man får ta tid på sig att bli gravid - tiden behöver inte vara flera år utan kan ju vara allt från en dag, en vecka eller en månad! Det handlar ju om när man är redo! Känner ni er redo nu så är det bara att försöka, det kan ju som du skriver ta tid att bli gravid :) all lycka till er från mig :)

Svar: Nej, man ska inte stirra sig blind på statistik men man kan inte heller leva i tron om att man kan få barn i vilken ålder som helst. Man måste tänka med sunt förnuft och se till fakta. Tackar :)
Anna

2016-07-06 @ 11:20:40
Postat av: Banshee.devote.se

Den rätta tiden för att skaffa barn är när du och Tobias känner att ni är redo. Man ska inte lyssna på alla andra, alla har alltid åsikter om allt från när man ska passa barn till vilket hus man ska köpa eller vad man ska utbilda sig till.
För oss tog det 8 1/2 år innan vi skaffade barn men då var det också problem på vägen. annars hade det nog blivit tidigare!

Svar: Precis. Jag börjar känna att den rätta tiden är snart här . :) Men vi vill vänta ett litet tag till pga olika omständigheter. :)
Anna

2016-07-06 @ 20:56:08
Postat av: Anonym

Forskning och statistik tror jag verkligen man ska hålla sig till när det kommer till detta ämne. Att du som tillhör gruppen 20 - 25 år har haft mf 2 gånger "trots" din ålder stämmer väl in över statistik och forskning. Var sjätte graviditet slutar i missfall nämligen. Mf är väldigt vanligt, tråkigt nog. Innan min son hade jag ett mf. Då var jag 18. I toppen av sin fertila ålder, som jag som 20-åring befinner mig i, har jag enligt forskning 25% chans att bli gravid varje månad. Chansen minskar efter tjugofem. Individuella variationer förekommer alltid. Men att inte tro på statistik pga den lilla procent som utgör det individuella svängrummet blir för mig som att spela ryskroulette. Får smärre fnatt när man hänvisar till en egen erfarenhet som motbevisa på forskning.

Tycker du har sammanfattat väldigt sakligt och precist vad barnproduktion över 30 - strecket faktiskt innefattar för odds. Tycker att ni/du gör ett väldigt klyftigt beslut i att börja nu ! Lycka till!

Svar: Ja, man får ju se till varje individ men även tänka på forskning och statistiken. Man får ju helt enkelt tänka rationellt och inte tro att ett barn är en mänsklig rättighet. Tackar 😊 Ja, jag har tänkt på detta länge och kommit fram till hur verkligheten ser ut. Och den ser ut som jag beskriver i inlägget. Jag har diskuterat med Tobias fram och tillbaka, jag har berättat för honom om mina tankar och känslor. Tackar 😊
Anna

2016-07-07 @ 23:28:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0