Det är inte mitt ansvar

När du är vuxen eller ja i alla fall från 17 år och uppåt så ska du kunna ta ansvar för att du kommer till gymnasiet/universitet/ jobbet i tid. Det är inte dina kompisars ansvar, inte dina klasskamraters ansvar eller dina kollegors ansvar utan ditt eget.

Man kan inte begära av samhället runt om att de ska ta ansvar för att du ska vakna i tid och komma iväg till ditt möte, din lektion eller jobbet. Är du vuxen så får ta ditt ansvar för dig själv. Din kollega ska inte behöva ringa och fråga "är du vaken?" För du är stor nog att kunna sköta dig själv och visst att man försover sig eller att man kommer försent någon enstaka gång är okej men när det upprepas gång på gång det tycker jag är fel. Det är även okej om man åker buss och bussen är försenad, det händer något längs vägen till skolan/ jobbet som gör att du blir sen. De orsakerna är skäliga orsaker men att bara ignorera klockan varje morgon är inte okej. Även om man har barn som man ska få iväg till dagis men barnet är bråkigt på morgonen, inte där heller gör det något för man gör så gott man kan som föräldrer.

Jag tycker att det är brist på respekt och att det är en viss arogans med att försova sig ofta. Då kan man ju börjar fundera på om det finns bakomliggande orsaker eller är personen så arrogant? Om det finns bakomliggande orsaker så kan man få en bättre förståelse om man får veta men om någon bara är arrogant och kommer sent för att den inte har lust är en hel annan sak.

I alla fall så är det inte mitt ansvar för att du ska komma i tid till dit du ska. Jag har ansvar för mig själv och ingen annan. Jag har som helst inga ansvar för dig! Du är stor nog att kunna ta hand om dig själv och kan du inte det så får du lösa det. Jag ska inte behöva lösa det om dig om jag inte är din syster/dotter/mamma eller annan släkt. Som syster kan jag ställa upp för mina syskon om de behöver hjälp, jag kan ställa upp för mina föräldrar men en skolkamrat eller en kollega är något helt annat.

Vad är er syn omkring detta? Är det verkligen mitt ansvar för att man kommer i tid? Har ni råkat ut för detta? Dela gärna med er om era tankar och erfarenheter.


Kommentarer
Postat av: Anonym

Jag hade en klasskamrat nu på komvux som ofta kom försent, inte hörde av sig och inte kom när vi t ex skulle ha gruppredovisningar och liknande. Hon hoppade av skolan och tog sedan livet av sig så hon hade mått psykiskt dåligt och det var därför hon inte kom till skolan. Jag försökte ofta ringa henne för jag trodde att hon hade försovit sig. Fick sjukt dåligt samvete sen för att man hade varit så irriterad på henne men jag hade ingen aning om att hon mådde så dåligt för det visade hon inte i skolan. Jag tänker ofta på henne:(

Svar: Ja, det får en att tänka efter lite. Men det är inte heller lätt att göra något när man inte vet något.
Sen är det en naturlig reaktion att bli irriterad när människor inte sköter sig och som jag skrev i inlägget att jag förstår när det är något djupare bakom men bara ren lathet för att man inte orkar gå upp på morgonen är en annan sak. Tyvärr är psykisk ohälsa så tabubelagt ännu så många skäms och vill därför inte berätta om det.
Anna

2016-11-15 @ 10:42:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0