Internationella kvinnodagen -Heja oss kvinnor

Ja varför har vi internationella kvinnodagen? Jo för att uppmärksamma ojämställdhet och kvinnors situation världen över. Dagen instiftades 1910 av Andra internationalen som är en socialistisk världsorganisation. Det var den tyske kommunisten Clara Zetkin som tog initiativet. Parollen var då kvinnans rösträtt och vi ska stå enade i kampen för socialismen.

Från 1978 så finns dagen med på FN:s lista över högtidsdagar. Med det erkännandet så blev dagen en opolitisk högtidsdag och hur man firar den ser ut på olika sätt i olika länder. En del länder firar som alla hjärtans dag och en del har en mer politisk agenda. 

Jag själv tänker idag delta i en manifestation och stödja Karlstads tjejjour i deras arbete. Jag har aldrig firat denna dag på något särskilt sätt men i år tänker jag försöka slåss för kvinnors rättigheter och för en bättre framtid. Jag vill att Lily ska få en sådan bra framtid som möjligt där jämlikhet och acceptans råder. Jag vill att Lily ska få växa upp och få känna att hon får vara vem hon vill, att hon kan göra allt som killar kan, att hon ska få känna sig trygg. 

Min agenda med denna dag är att skapa en mer jämlik värld där alla får vara sig själva oavsett kön, läggning, etnicitet, hudfärg, hbtq, hårfärg, tjock, smal, kort, lång. Oavsett om man gillar att greja med bilar som tjej eller om man tycker om smink som kille. Oavsett om man har en NPF-diagnos, funktionshinder eller är "normal".

Till alla er som funderar på vart ni hör hemma? Ni hör hemma där ni känner er hemma, ni är alla unika och värdefulla.


  





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0