Är det verkligen jämställt?

Något som jag har tänkt på allt mer och mer är jämställdhet. Jag vet inte hur det är i relationer där paren är samkönade men i heterorelationer så är det extremt vanligt och det jag syftar på är att det är inte alls så jämställt som många vill hävda. Jag menar, det är kvinnan som planerar alla barnens kläder, packar ryggsäckar, förbereder inför nästa dag, planerar kalas, skriver inbjudan, planerar presenter och olika besök, de städar, putsar och fejar. Det är kvinnan som bakar, julpyntar, påskpyntar, pysslar med barnen, planerar olika aktiviteter mm.

Exempel: Man har lagt barnen och ska plocka rätt på kvällen. Det mannen gör innan han sätter sig för kvällen: ställer rätt sakerna som ska vara på soffbordet och anser sig klar efter det. Det kvinnan gör innan hon sätter sig för kvällen: ställer rätt sakerna som ska stå på soffbordet, lägger rätt kuddarna i soffan, plockar med det sista i köket, plockar rätt på alla skor i hallen, tänder smålampor, kollar så skolväskan är packad och klar, planerar morgondagen så morgonen kan gå så smidigt som möjligt.

Inte undra på att vi kvinnor är trötta konstant när vi måste hela tiden agera som projektledare i allt vi gör för att ingen annan gör det heller. Tänk, hur skulle hemmen se ut om kvinnor gjorde som män? Fast vi kvinnor kanske borde bli mer Killräckliga...ett ord som jag läste hos mammasanningar, en podd jag älskar! Med killräcklig så menas det att vi borde kanske varva ner lite och inte stressa runt så. Men vem vill ha det rotigt när man kommer upp på morgonen och ska iväg till jobb, förskola och skola? Är det liksom inte stressigt nog utan att man ska behöva leta efter än det ena än det andra?

Så då till min fråga, är det verkligen så jämställt i våra relationer? Det ser ju ut som att kvinnorna fortfarande drar det mesta och mannen gör bara en liten del. Nu tänker säkert många, Ja men han tar ju ändå disken/soporna eller vad det nu än kan vara. Ja men vad gör du? Jo resten! När ska du som kvinna få vila, vara för dig själv, skita i lugn och ro, få duscha i fred, läsa en bok eller vad du nu än vill göra?

Nej, nu sätter vi ner foten och kräver ännu mera jämställdhet!




Kommentarer
Postat av: Birgit

Det finns en 'checklista för jämställd vardag' som kan vara intressant att gå igenom för att jämföra uppfattning om vem som gör vad, mest, lika mycket mm.
Den finns på vardgivare.skane.se
Sedan är vi olika, tycker olika, uppfostrade olika, upplevt olika saker i skolan, barndomen har varit olika ,olika pga kön, vanor, inställning och vad mer som finns.
livet är inte lätt och vi behöver alla göra vårt bästa

Svar: Det vi behöver göra är att ta upp frågan mer för att minska skillnaderna. Den ena parten ska inte behöva vara projektledare hela tiden (oavsett kön). Men oftast landar det på kvinnans lott i livet och därför är alltid kvinnor tröttare än män.
Anna Hansen

2020-04-30 @ 13:39:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0