Att våga visa känslor

Det här med att visa känslor kan vara svårt. Några saker man kan få höra är:

Vadå? Tål du inte lite skämt?
Man va, blev du sur nu?
Hallå, har du PMS?
Killar ska inte gråta.

Det är bara några fraser man kan få höra. Redan som barn blir man matad med att man inte ska visa känslor. Många mammor exempelvis får höra ofta från samhället att man ska rycka upp sig, inte visa för barnen när man är trött och ledsen. Redan där börjar det, barnen får höra att mammor inte får känna trötthet, ledsamhet, arg. En mamma ska alltså trycka ner alla sina känslor.

Under tiden så lär vi pojkarna att en pojke inte får gråta eftersom en man inte gråter. Man lär samtidigt pojkarna att förtrycka känslorna och inte respektera att mamma som kvinna är trött och ledsen. Vi vuxna måste ge barnen rätt verktyg för att kunna hantera konflikter och känslor. För om vi inte gör det så kommer barnen aldrig kunna respektera en annan individ alls. Något annat som är viktigt är att kunna be om ursäkt när man också har gjort fel, att känna ånger är en viktig del i känsloregistret för det är den delen som får oss att utvecklas och vilja bli ett bättre människa.

Detta är något vi måste ändra på och det börjar med oss vuxna. Bara för att jag är en kvinna som är en mamma så försvinner inte mina behov, mina känslor och tankar. Jag är minst lika mycket människa som barnet och tänker inte skämmas för att jag är trött, ledsen, arg eller något annat. Man skäms ju inte för man är hungrig så varför skämmas för att man är trött? Vi måste visa våra barn redan från ung ålder att alla människor oavsett kön eller ålder kan känna sig trötta, arga, ledsna och ge barnen rätt verktyg för att kunna hantera det. Det är på så vis de lär sig empati, respekt, kärlek och omtanke. Och de lär sig att hantera konflikter på ett bra sätt.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0