Friluftsliv

Ja, under det senaste året har jag börjat intressera mig mer och mer för friluftsliv. Dock lider jag av en fobi, jag är rädd för myror så på sommaren har jag svårare att gå i skogen men jag försöker trots allt. Och jag har funderat på varför friluftsliv är så viktigt. Jag ställde frågan i 2 grupper på Facebook och fick dessa svar.

 

Det är viktigt bl.a. för att minskar psykisk ohälsa och man tillfrisknar snabbare efter större operationer. Det bidrar också till ett naturligt rörelsemönster för både barn och vuxna. Barnen som vistas mycket i naturen får bättre syn och koordinationsförmåga och får mindre allergier. Men det är också en typ av livsmedelsförsörjning av svamp, bär, olika typer av viltkött. När solen är framme så får vi i oss D-vitamin som är svårt att få via maten. Man får bättre koncentrationsförmåga och man har en fritidssyssla som inte styrs av öppettider, lokaler, träningstider. Man kan lära barnen om djur, växter, geologi och upptäckarlusten och nyfikenheten får ta plats.

 

Vad tänker jag själv? Jag kan till att börja med hålla med om allt som de svarade. För mig så handlar det främst om att hitta lugnet i vår stressiga vardag och övervinna min fobi för myror och andra småkryp. Men sen också hålla mig i form utan att behöva gå på gym och betala en massa pengar. I naturen så finns det så mycket som man kan använda sig av och på många ställen runt om i landet så finns det utegym. På Skutberget i Karlstad så finns det ett utegym längs motionsspåret och det finns även andra aktiviteter. Men sen är det viktigt för mig att min dotter Lily får utvecklas och ta del av naturen. Hon älskar att vara ute och upptäcka världen. Så i fredags så tog jag och dottern en skogspromenad och hon älskade det. Och jag med, en sådan fin upplevelse som vi fick tillsammans när vi gick där i skogen och hennes stora passion just nu är att plocka stenar. När vi kom fram till fikaplatsen så blev hon så glad när hon fick sin smörgåslåda och lite choklad. Efter fikat så utforskade vi området och det fanns en liten koja man kunde gå in i och den uppskattade vi mycket. Så jag vill börja mer med ett friluftsliv men saknar en viss kunskap känner jag.

 

Så jag ska börja planera in olika turer där vi tar med fika, ibland hela familjen och ibland Lily och jag och ibland jag ensam. För att vi alla behöver tanka energi och vad passar bäst då om inte att vara i naturen.

 

 

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0