Ekomarxism Grundtexter

Ja, jag gjorde det! Som Lily brukar säga när hon har klarat av något.
Jag trodde aldrig att jag skulle läsa den här boken, att jag skulle ta mig igenom den och förstå vad boken faktiskt handlar om. När jag såg boken första gången så tänkte jag "Vilket intressant ämne, det skulle jag vilja veta mer om men det går nog inte". Jag köpte boken i varje fall just för att jag tycker att böcker också är snyggt som inredning och att jag verkar smart om den står synligt. 🤣 Så tänkte jag en dag, tja varför inte, fattar jag inte då har jag ju försökt. Nu har jag läst ut boken och här kommer mina reflektioner och tankar.

Kapitel 1:
Kapitalet försämrar miljön, hälsa och trygghet med omstrukturering istället för att lösa miljöproblem. Det i sin tur leder då till att de förstör för sig själva på sin egen marknad. De begränsar sin profit, alltså ökar kostnader minskar flexibiliteten.

Kapitel 2:
Man kan inte säga att kapitalismen är hela orsaken till miljöproblemen. Det finns andra produktionssätt med egna speciella ekologiska kriser. Den miljöpåverkan som vi ser idag är komplex kombination av samhälleliga praktiker och kontextuella villkor. 

Kapitel 3
Man skulle kunna säga att med hjälp av den nya tekniken utvinns och utnyttjas resurser för att uppfylla våra egna mänskliga behov och det i sin tur förvandlas den naturliga världen. Samhället underkastar sig det borgerliga på jakt efter profiten. Och profiten kan man endast nå när man säljer produkter. Därför är välfärden så urholkad på pengar eftersom den inte ger någon utdelning i profit utan kostar mer än vad den ger.

Kapitel 4:
Kapitalismen utarma jorden med bekämpningsmedel, kemiska gödningsämnen, vattenföroreningar. I den kapitalistiska stadsutvecklingen rubbas våtmarker då de gör enorma ingrepp i de gröna utrymmena. Hela den ekologiska balansen rubbas allt för att det finns de som vill ha mer pengar. 

Kapitel 5
Det är klasskillnader, arbetslöshet, utanförskap som föder våld. Det var redan påtalat på 1300-talet och då var det en stor del av befolkningen som tvingades bort från sina marker för att slängas in på arbetsmarknaden, de kallades då för rättlösa proletärer eftersom de var fattiga. Den här meatbolismen har pågått så länge och överklassen ser bara på.

Kapitel 6
Under flera årtionden så har kapitalismen gjort våld på de grundläggande förutsättningar för hållbarhet genom att frakta mat över hela världen. Det har skapats en djup reva i meatbolismen och det har i sin tur skapat att matpriduktionen ökat genom att jordbruket har expanderat till mindre bördiga marker där det utarmas näringsämnen. För att få mer näringsrik mark tillsätter de gödnings- och bekämpningsmedel som är framställt på kemisk väg. 
Inte nog med det, kapitalismen är beroende av fossila bränslen för att kunna bedriva dagens produktion. Och vad krävs det inte då för att kunna öka produktionen? Vi befinner oss i en ekologisk kris men kapitalismen vägrar att inse det och samhället är det som har skapat krisen inte naturen.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0