Fruit of the week

 

Plommon tillhör samma släkte som persika, mandel och aprikos. Uppskattningsvis finns omkring 2 000 olika plommonsorter, varav flera går att odla i Sverige. Plommon växer som ett lågt träd eller buske. Bladen är spetsigt ovala och har mjukhårig undersida. Blommorna är grönvita och infaller i Sverige perioden april–maj. Frukten mognar under augusti till oktober och har en platt kärna. Plommon är en stenfrukt. Vissa sorter har fruktköttet fastvuxet vid kärnan, medan andra sorter har kärnan hängande fritt mitt i frukten.

Det finns gula, röda och violetta plommon. Skalet är tunt och kalt, ibland blådaggigt. Herman (blåviolett med fast fruktkött och lätt syrlig smak), Opal (rödviolett med gult saftigt fruktkött) och Viktoria (rödlila med ljusgult och sött frukkött) är exempel på några kända svenska plommonsorter.

Plommon har troligen uppstått genom korsningar mellan den asiatiska arten körsbärsplommon och slån. Plommonträdet odlades redan i de mesopotamiska kulturerna och spreds till Medelhavsländerna av greker och romare. Frukten har använts som medicinalväxt, mot förstoppning.

Användning: Plommon är goda att äta som de är, men passar också för inkokning, syltning och i pajer med flera bakverk. Sviskon är en typ av plommon som ofta torkas. Kärnan lossnar lätt, fruktköttet är fast och har högre sockerhalt än plommon.

Försäljningsperiod: Svenska plommon från augusti till oktober, övrig tid plommon som framförallt importeras från Europa, Sydamerika och södra Afrika. Färska sviskon importeras från främst Tyskland perioden augusti och september.

Hållbarhet och förvaring: Mogna plommon har relativt kort hållbarhet och bör förvaras svalt. Omogna plommon mognar i rumstemperatur på någon dag.

 

 

Plommon är okej att äta. :) Men det är ingen frukt jag kommer att köpa mycket, men någon gång ibland kanske. Just de jag hade köpt smakade ingenting. Men jag har smakat på plommon förut och finner smaken okej.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0