Fruit of the week
Precis som andra frukter så innehåller päron värdefulla näringsämnen som till exempel vitaminer, mineraler och fibrer. Ett normalstort päron (ca 140 g) eller äpple innehåller bara cirka 55 kcal. Det är dubbelt så mycket fibrer i ett päron jämfört med ett lika stort äpple. De osynliga fibrerna som finns i frukt och grönsaker är extra värdefulla för kroppen eftersom de påverkar balansen i magen.
Att blanda äpplen och päron
Päron är nära släkt med äpplen, men en viktig skillnad är att päronen har kortare hållbarhetstid. Päronen plockas omogna och mognar på 2-3 dagar i rumstemperatur. Om man vill att det ska gå fortare så kan man lägga dem i en papperspåse tillsammans med ett äpple. Äpplet utsöndrar en gas som påskyndar mognaden. Vill man hindra att de fasta och omogna päronen mognar så förvarar man dem i kylen, där håller de i ett par veckor.
Att blanda äpplen och päron
Päron är nära släkt med äpplen, men en viktig skillnad är att päronen har kortare hållbarhetstid. Päronen plockas omogna och mognar på 2-3 dagar i rumstemperatur. Om man vill att det ska gå fortare så kan man lägga dem i en papperspåse tillsammans med ett äpple. Äpplet utsöndrar en gas som påskyndar mognaden. Vill man hindra att de fasta och omogna päronen mognar så förvarar man dem i kylen, där håller de i ett par veckor.
Fasta och mjuka päron
Päron som ska stekas, grillas eller kokas in i kryddig lag ska ha lite tuggmotstånd kvar, de ska alltså inte vara helt mogna. Ett mjukt och saftigt päron kan lätt förvandlas till mos när det hamnar i en kastrull på spisen. De söta och mogna frukterna passar bäst i dessertpajer, kakor, sallader och på ostbrickan.
Päron som ska stekas, grillas eller kokas in i kryddig lag ska ha lite tuggmotstånd kvar, de ska alltså inte vara helt mogna. Ett mjukt och saftigt päron kan lätt förvandlas till mos när det hamnar i en kastrull på spisen. De söta och mogna frukterna passar bäst i dessertpajer, kakor, sallader och på ostbrickan.
Hanteras varsamt
Mogna päron är mycket känsliga för stötar. Lyft dem med mjuka händer och ta en frukt i taget. Om man är hårdhänt så bildas tryckmärken som snabbt utvecklas till bruna och övermogna fläckar.
Mogna päron är mycket känsliga för stötar. Lyft dem med mjuka händer och ta en frukt i taget. Om man är hårdhänt så bildas tryckmärken som snabbt utvecklas till bruna och övermogna fläckar.
Jag köpte sorten Conference idag och smakade. Jag tyckte det var sådär, lite för mycket tuggmotstånd.
Conference är ett långsmalt päron med finkornigt fruktkött. Söt smak som påminner om melon. Bästa tid för svenska Conference är slutet av oktober till och med november. Ett utmärkt päron till ostbrickan och i desserter. Fram till januari importeras Conference från södra Europa.
Kommentarer
Postat av: Anna.G
var den frukten god eller som du smakade.. ?!
jag skulle nog inte våga... ??!
kram
Svar:
Anna
Postat av: Anna.G
(ooojdåå, shit, nu blev det så igen.. (ta bort den ena åt mig snälla ) kraam
Svar:
Anna
Postat av: Anna.G
saftiga päron gillar jag..Men när de är hårda och torra,
då är de inte alls goda.. kramar.. :-)
Det är lite besvärligt att kommentera på blogg via mobilen
tycker jag..Lättare på själva datorn.. :-)
Svar:
Anna
Trackback