Fruit of the week

 

Ananas (Ananas comosus) är en växt i familjen ananasväxter som ursprungligen hör hemma i Brasilien och Bolivia men som spridits runt i världen. Christoffer Columbus var den förste europé som fick smaka ananasen. Han hjälpte sedan till med spridningen av ananasen. Ananasen trivs bäst i 25–30 grader och den vill ha 1000–1500 mm regn per år. Det gör att den trivs väldigt bra i det tropiska Amerika, det enda stället där den påträffas vilt. En odlad ananasplanta lever i cirka 3 år. När plantan är 2–3 år bär den frukt, sedan vissnar den och dör. Ananasen har en frukttyp som kallas fruktförband som är en förenad spridningsenhet bildad av en stor mängd blommor runt stammen.

De vanligaste användningsområdena för ananasens frukt är i olika efterrätter och fruktsallader. Frukten är vanlig i frukt- och grönsaksdiskarna, numera inte enbart vid julutan även andra tider på året.

För att kunna ätas måste det taggiga skalet och det träiga partiet i mitten av frukten (ananasstocken) avlägsnas. Därför har konserverad, skivad ananas ofta formen av en relativt smal ring med ett stort hål i mitten. I konserverad form är även mindre ananasbitar vanliga. Ananas kan också köpas som kanderade fruktbitar. Ananasfrukten kan väga över 2 kg. Den vanligaste pollinatören av ananas är kolibrin.

Ananas är en rosettväxt.

Om du äter färsk ananas kan du efter ett tag märka en stickande känsla i gommen och på tungan. Detta är på grund av att ananasen innehåller ett enzym som heter bromelin. Bromelin är ett proteinförtärande enzym och därför irriteras både hud och slemhinnor vid kontakt med enzymet.

Bromelin extraherat från ananasen används inom medicinen bland annat som ett antiinflammatorisk medel som appliceras utvändigt. Forskning visar även på att bromelin potentiellt kan användas vid behandling av tarmcancer. 

Fyra varieteter erkänns:

  • dvärgananas (var. ananassoides (Baker) Coppens & Leal)
  • skärmananas (var. bracteatus (Lindl.) Coppens & Leal)
  • var. erectifolius (L B Smith) Coppens & Leal
  • var. parguazensis (Camargo & L.B.Smith) Coppens & Leal
 
En supergod frukt som jag äter mycket av. Främst med någon god kall sås till, som på bilden. :) Brukar även ha ananas i olika maträtter. :)

Kommentarer
Postat av: Anna.G

ser ju inte alls mycket ut med ananans just där på tallriken men.... :)

*ananans är väldigt gott att äta som den är tycker jag, och är väldigt gott att ha i fruktsallad :)

(men jag undrar lite vad det där andra gula som flyter bredvid är för nåt ?!)

kramar

Svar: Men du var ju med när jag tog bilden. :P Det var likadan sås vi fick i den lilla skålen. :)
Anna

2012-12-02 @ 22:08:26
Postat av: Anna.G

jaa naturligtsvis..Hade nästan glömt det..Förlåt.. Tänkte inte
på det.. :'(
:-). kraam

2012-12-03 @ 16:40:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0