Fruit of the week

 

Kapkrusbärphysalis, även kallad guldbärlyktbär eller incabär (Physalis peruviana) är en växt med bär som ofta går att köpa i fruktdisken. Den liknar en liten orange tomat inuti ett pappersliknande hölje. Hela bäret (förutom pappershöljet) konsumeras. Smaken är lite syrligt frisk med viss sötma, konsistensen påminner lite om just en tomat, dock inte lika vattnig. Fröna går bra att odla även i Sverige med bär som resultat. Dock sker den största importen av bäret från Colombia.

Tack vare sitt dekorativa utseende används kapkrusbär ofta i det sentida svenska köketsom pynt på exempelvis efterrätter och smörgåstårtor.

ColombiaChileEcuador och Peruväxer kapkrusbäret vilt. Namnet kapkrusbär kommer av att det odlades kring Godahoppsudden (Cape of Good Hope, därav namnet) i början på 1800-talet. Inplanteringar har skett på många håll i världen, i speciellt tropiska och subtropiska områden, men förekommer även i tempererat klimat.
 
Jag gillade inte den här frukten då jag tycker den var sur. Men den är fin som dekoration med sin härliga färg. Men inget för mig att äta i alla fall.

Kommentarer
Postat av: Anna.G

De dära Physalis är väldigt fina att ha som dekoration runt tårtot. Jag själv tycker inte att de är så värst supergoda prisis.. De ser ju lite lustiga på nåt sätt med.. :)

Svar: Okej. Ja, jag gillar inte heller dem.
Anna

2012-10-02 @ 21:51:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0