Fruit of the week

Apelsinen har troligen sitt ursprung i södra Kina. Namnet apelsin är lånat från tyskans Apfelsine som betyder kinesiskt äpple. Från Kina har apelsinen förts västerut till Indien och Sydeuropa där den odlats sedan 1400-talet. I Sydeuropa odlades apelsinträdet förts som prydnadsträd. Kommersiell odling av apelsiner inleddes i Spanien först på 1700-talet och i Italien 100 år senare. I dag odlas apelsiner i alla världsdelar, särskilt i de subtropiska områdena i Brasilien och USA. Dessa länder är de största apelsinproducenterna.
Näringsvärden per 100 g färsk frukt:
- fibrer 1,9 g
- energi 216 kJ/52 kcl
- kolhydrater 10,8 g
- fett 0,1 g
- C-vitamin 53 mg
- järn 0,2 mg
- vatten 86 g
Användning: Apelsiner äts färska som de är eller i sallader. Apelsiner ger också god saft, juice och marmelad. Citrusfrukter är en viktig C–vitaminkälla.
Försäljningsperiod: Importeras hela året, under vinterhalvåret från Spanien, Marocko, Israel samt Italien. Under sommarhalvåret importeras de från Sydafrika, Swaziland, Uruguay, Brasilien och Argentina.
Hållbarhet och förvaring: Lagringstid och ideal lagringstemperatur varierar mellan olika apelsinsorter. I detaljistledet kan lagringstiden på ett ungefär sägas vara 2–3 veckor vid 2–5°C och 1–2 veckor vid 20°C.
Känslighet: Apelsiner är känsliga för kylskador men är inte särskilt känsliga för uttorkning eller förvaring i rumstemperatur. De producerar lite etylen men är inte känsliga för etylen.
Typiska fel: Köldskador (bruna insjunkna fläckar), mögel, röta, åldersfläckar (bruna fläckar, mest vid stjälkänden), frysskador (torrt fruktkött), uttorkning.
Äggtoddy med apelsin. :) Jag älskar apelsiner och det är en del av mitt liv. :) En mycket god frukt som smakar ljuvligt. :)