Fruit of the week

 

Citron (Citrus × limon) är ett träd i familjen vinruteväxter och även namnet på själva frukten. Citronen är inte en naturlig art utan en hybrid mellan andra arter i släktet Citrus, såsom exempelvis storcitrus (C. ×aurantium) och suckatcitron (C. medica). Frukten bergamott (C. × limon Bergamia-Gruppen) har samma ursprung som citronen.

Citronen bildar en taggig buske eller litet träd mellan 3 och 6 meter. Bladen blir 6,5-10 centimeter långa och är elliptiska till äggrunda, spetsiga eller uddspetsiga. Bladskaften har smala vingar. Den bildar både tvåkönade blommor och rena hanblommor med bara ståndare. Blommorna är vita med rosa anstrykning. Ståndare 20-30. Frukten är avlång eller rundad och är gul som mogen. Fruktköttet är starkt surt.

Arten odlas framför allt för fruktsaftens skull som innehåller mycket citronsyra och detta ger den mycket sura smaken. Den används också som ympunderlag till apelsiner och grapefrukt. Både citron och lime används till dryck och i matlagning, men äts även naturell. Finrivet citronskal benämnscitroncest.

Frukten tillhör de så kallade flerrummiga bären och har två skikt. Det yttre skiktet, som är läderartat, med mycket esoteriska oljor samt med färger som varierar från gult och orange till grönt, kallas flavedon, medan det inre, som är vitt, pektin-, glykosid- och c-vitaminrikt, kallas albedonFruktköttetär uppdelat i klyftor med vitaminer, fruktsyror och mineralämnen. Citronen blommar under stora delar av året och bär oftast olika mogna frukter. Citronen delas upp i flera sorter. Den är lik suckatcitronen, men albedon' på suckatcitronen är mycket tjockare än på citronen. Suckatcitronen består till största del av skal, och har mycket lite fruktkött. De har dock liknande färg.

 
Citron kan man ha till mycket. Jag älskar att ha citron till just fisk. :) En god men sur och nyttig frukt.

Kommentarer
Postat av: Anna.G

till fisk tycker jag oxå att man ska ha lite citron på. helst nypressad potatis, eller mos, med goda kryddor i.. Jag tycker oxå att man kan ha, om man vill och tycker att det är gott med stuvad spenat till fisken, och god fisksås.. och till den maten , så ska man naturligsvis ha rivna morötter till..

Men sen efter man har ätit fisk, så vill man ha nåt gott efter..nån frukt, eller nåt annat sött :)

kram

Svar: Okej. :)
Anna

2013-01-29 @ 19:01:29
Postat av: Evah - En av Karlstads största bloggar

Åh var så gott med mat. :D Love you. <3

2013-01-29 @ 19:25:54
URL: http://Evaaaahs.se
Postat av: Annika

Mumsigt :>

2013-01-30 @ 18:40:28
URL: http://blogofphoto.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0