Fruit of the week

 
 

Carambola är en växt och även dess frukt som också kallas "stjärnfrukt" eller "koromandelkrusbär". Anledningen till benämningen "stjärnfrukt" är att frukten är utbildad med fem kraftiga åsar, och om man skär skivor tvärs över åsarna har skivorna formen av en femuddig stjärna.

Carambolafrukten kan ätas såväl omogen (grön) som mogen (gul). När den är omogen har den en något syrligare smak, men fortfarande lika frisk som mogen. Skalet är tunt, och kan ätas. Carambola är inte nyttigt att äta i alltför stora mängder på grund av den höga halten oxalsyra. Det är främst njursjuka personer som bör se upp.

Carambolaträdet blir drygt 5 meter högt. Bladen är upp till en halvmeter långa och består av flera småblad som viker ihop sig vid beröring och på natten. Blommorna är rosa.

Carambola kommer ursprungligen från Sri Lanka. Det odlas även i hela sydöstra Asien, Brasilien, Ghana och Guyana. Till skillnad från de flesta andra tropiska träd behöver carambola inte mycket solljus.

 

 
Inte så god, mest smaklös enligt mig. Lite lätt syrlig men det var allt. Men en fin frukt att dekorera tårtor med i alla fall då formen är mysig. :)

Kommentarer
Postat av: Ida

tycker heller inte den är god

2013-07-13 @ 12:41:03
URL: http://lifeandmore.blogg.se
Postat av: Anna.G

håller med dig där, att formen på stjärnfrukten är häftig och rolig.
Tror att vi har haft nånsån hemma..??!!
kramar

Svar: Okej. :) Ja, den var mindre god iaf.
Anna

2013-07-13 @ 15:26:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0