Fruit of the week
Carambola är en växt och även dess frukt som också kallas "stjärnfrukt" eller "koromandelkrusbär". Anledningen till benämningen "stjärnfrukt" är att frukten är utbildad med fem kraftiga åsar, och om man skär skivor tvärs över åsarna har skivorna formen av en femuddig stjärna.
Carambolafrukten kan ätas såväl omogen (grön) som mogen (gul). När den är omogen har den en något syrligare smak, men fortfarande lika frisk som mogen. Skalet är tunt, och kan ätas. Carambola är inte nyttigt att äta i alltför stora mängder på grund av den höga halten oxalsyra. Det är främst njursjuka personer som bör se upp.
Carambolaträdet blir drygt 5 meter högt. Bladen är upp till en halvmeter långa och består av flera småblad som viker ihop sig vid beröring och på natten. Blommorna är rosa.
Carambola kommer ursprungligen från Sri Lanka. Det odlas även i hela sydöstra Asien, Brasilien, Ghana och Guyana. Till skillnad från de flesta andra tropiska träd behöver carambola inte mycket solljus.
tycker heller inte den är god
håller med dig där, att formen på stjärnfrukten är häftig och rolig.
Tror att vi har haft nånsån hemma..??!!
kramar