Fruit of the week

 
Grapefrukt (ibland vardagligt: grape, uttalat /'gräp/ eller /'gräjp/. Uttalas i Finlandssvenskan/'grejp/ efter finskans greippi) (Citrus ×aurantium, paradisi-gruppen) är en hybrid i familjenvinruteväxter mellan apelsin (C. ×aurantium Sinensis-gruppen) och pompelmus (pomeloC. maxima). Det är ett subtropiskt citrusträd som odlas för sin frukt. Frukten äts ofta rå eller dricks som juice. Trädet är grönt året om och blir ungefär 5-6 meter högt. Löven är långa, tunna och mörkgröna. De vita blommorna doftar starkt, är 5 centimeter stora och har fyrakronblad. Frukten har en diameter som varierar mellan 10-15 cm, gult skal och gult segmenterat fruktkött. Det finns odlade varianter med rött och rosa fruktkött. Grapefrukt kan interagera med många läkemedel och läkemedelsanvändare bör därför vara försiktiga med grapefruktjuice. Naringin och bergamottin i grapefrukten hämmar enzymet CYP3A4, ett viktigt läkemedelsnedbrytande enzym. När enzymet hämmas, ansamlas läkemedel som normalt sett skulle ha brutits ned.
 
 
En aning besk frukt för min smak. Det blev en konstig eftersmak och kändes lite oätlig för mig. Just detta var en blodgrape och det förklara smaken men jag föredrar vanlig apelsin eller något sådant. Men det är alltid värt att testa och se vad man tycker. :)

Kommentarer
Postat av: Anna.G

tjena !

blodgrape och blodapelsin är lite läskigt att äta,
med tanke på vad de heter.. ;) Men jag vet att de kallas så, för att de är röda som
blod ungefär.
Jag gillar oxå bäst om vanligt apelsin.
Citrusfrukter är bäst på vintern,då de
är godast. :)

kramar.


Svar: Jag tycker inte det är så läskigt, men den smakade inte så gott. Okej. Kramar
Anna

2013-06-11 @ 14:52:01
Postat av: Anna.G

att äta sånt, är inte läskigt, jag tänker mer på namnet. Håller med dig att vanliga apelsiner och klemtiner är godast :)

vattenmelon är ju bara fööör smaskigt :)
kram

Svar: Okej. :) Kramar
Anna

2013-06-12 @ 21:03:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0