Fruit of the week

 

Lime (Citrus ×aurantiifolia) är ett träd och dess frukter som hör till citrussläktet (Citrus). Lime är ingen naturligt förekommande art utan är en hybrid av suckatcitron och Citrus micrantha.

Lime växer bättre i tropiska områden, till skillnad från många andra citrusar. Frukterna är vanligen runda och mellan 3 till 6 centimeter i diameter. Färgen är grön eller gulaktigt grön och fruktköttet är oftast surt och äts vanligen inte som den är, utan istället används saften som smaksättare i matlagning, godis, drycker och drinkar. Lime finns även i läskedryckersom till exempel Fanta-Lime och Jaffa-Lime. Under 1970-talet tillverkade SOBRA en kolsyrad dryck med namnet Lime men smaken hade dock inte så mycket med fruktens smak att göra.

Limefrukten är känd i Europa sedan 1400-talet. Den är ganska rik på C-vitamin, och brittiska sjömän brukade därför få en daglig relativt billig ranson limesaft för att undvika skörbjugg. Det är på grund av detta som engelsmän fortfarande ibland kallas för "Limeys". Halten är dock inte tillräckligt hög, så därför övergavs den efter en tid till fördel för apelsiner och citroner som hos andra sjömän.

Det finns tre olika frukter som går under populärnamnet lime. Den vanligaste i svenska affärer är den stora sura utan kärnor som på portugisiska kallas limâooch på spanska limón sin semilla. Det finns även en mindre men mer aromatisk med kärnor som på spanska limón agrio. Den riktiga limen som är lite sötaktig, har kärnor och en liten pigg i änden, som enklementin, heter på portugisiska och på spanska lima.
 
 
En sur men god frukt. Perfekt som smaksättare på vatten. Riktigt gott en varm sommardag och ta ett glas kallt limevatten. :) 
 

Kommentarer
Postat av: Anna.G

gärna då med nån isbit i :)
Citronskivan kan gärna sättas på glasets
kant.

kram

Svar: Så sant :)
Anna

2013-06-17 @ 10:04:58
Postat av: Anna.G

hihihi, så SANT som det var sagt. :)
testa med det vett ja :)

funkar förstårs med de flesta drycker. :) kul oxå att blanda olika
drycker. :)

kram

Svar: Ja, det är kul att testa. :)
Anna

2013-06-24 @ 14:41:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0